Empat Ditahan Selepas Insiden Kejar Hingga Sebabkan Kematian Anggota Polis

Reading Time: < 1 minute

JOHOR BAHRU | Tiga lelaki dan seorang wanita ditangkap dalam satu siri serbuan di Kampung Melayu Seelong dan Kampung Melayu Pandan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Selatan (CID) Johor Bahru pada hari Ahad, 1 November.

Ketua Polis Johor, CP Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, suspek berusia 24 hingga 29 tahun semuanya didapati positif dadah jenis methamphetamine dan dua daripadanya mempunyai rekod kesalahan dadah sebelumnya.

Dalam kemalangan awal pagi hari Ahad, Const Nicholester Dadup Unggat yang berusia 20 tahun terbunuh ketika kereta peronda terbalik semasa mengejar kereta

Nicholester meninggal dunia di tempat kejadian sementara pasangannya, yang memandu Kenderaan Serbaguna (MPV), L / KPL Mohammad Fadhirul Musa, 32, cedera parah dan sedang menjalani rawatan di Hospital Sultan Ismail.

Kedua-dua anggota polis mengejar Perodua Myvi setelah mereka mendapati dua suspek bertindak mencurigakan dan mengabaikan arahan mereka untuk berhenti.

Semasa mengejar, MPV itu terbalik sebelum bertembung dengan Perodua Aruz.

Polis mengesan suspek setelah mendapati Perodua Myvi ditinggalkan di tepi jalan di Johor Jaya, hampir 7km dari lokasi kemalangan

“Wanita itu adalah ibu tunggal kepada dua anak dan bekerja di sebuah kilang. Dia mengaku mengambil dadah tiga hari sebelumnya dengan ketiga lelaki itu, salah satunya adalah teman lelakinya,” kata Ayob Khan pada sidang media pada hari Isnin, 2 November.

Ketua polis itu berkata wanita itu menyewa kenderaan itu dari sebuah syarikat penyewaan kereta dan mereka berempat menggunakannya untuk membeli dadah. Namun, dia tidak berada di dalam kereta semasa kejadian.

Kesemua mereka ditahan sehingga Khamis, 5 Nov untuk membantu siasatan. Kes disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara melulu dan merbahaya sehingga menyebabkan kematian, Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang polis, dan Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1957 kerana mengambil dadah.