Enam Belas Ditahan Dalam Pesta Dadah Dibebaskan Dengan Jaminan Polis

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA | Semua yang ditahan dalam “private party” di Puchong telah dibebaskan dengan jaminan polis kecuali seorang warga asing, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Beliau berkata 16 orang yang dibebaskan adalah 11 lelaki dan lima wanita selepas polis menjalankan siasatan awal.

“Enam belas daripada mereka diuji positif penggunaan dadah, kecuali seorang lelaki.

“Bagaimanapun, saya tidak akan mengumumkan nama orang yang ditahan ketika siasatan masih dijalankan dan kami sedang menunggu set ujian kedua sampel air kencing,” katanya pada sidang akhbar khas di Bukit Aman, Isnin.

Ditanya sama ada anggota Dewan Undangan Negeri adalah antara mereka yang ditangkap, Abdul Hamid berkata ia cukup untuk mengatakan bahawa operasi telah dijalankan, berpuluh-puluh ditahan dan polis akan menjalankan siasatan lanjut.

“Ia akan menjadi bagi saya untuk menamakan mereka yang ditangkap. Kita akan meneruskan keperluan undang-undang yang kita tidak sepatutnya menamakan mereka,” kata IGP.

Abdul Hamid berkata polis dari Brickfields pergi ke kondominium itu selepas penduduk mengadu bunyi bising kira-kira pukul 4.40 pagi Ahad (12 Jan).

“Ketika anggota polis tiba di tempat kejadian, mereka mendapati bahawa semua 17 orang sedang dalam keadaan sedang leka berpesta.

“Setelah pemeriksaan lanjut, polis menemui paket plastik lutsinar yang mengandungi serbuk yang dipercayai ketamin dan juga plat kaca dengan beberapa serbuk yang dipercayai ketamin.

Mereka juga menemui rokok yang disyaki ganja, “katanya.

Polis juga merampas peralatan dipercayai digunakan untuk perjudian.

Kenyataan telah direkodkan dari suspek, kata Abdul Hamid.

“Saya tahu bahawa terdapat banyak aspek yang dibincangkan di media sosial tetapi biarkan polis menyiasat perkara dengan teliti.

“Mengenai isu perang terhadap dadah, tidak ada kompromi,” katanya.