RM30 Boleh Mula Ditebus Hari Ini

Reading Time: < 1 minute

Setiap warga negara Malaysia yang layak boleh mula menebus RM30 hari ini di bawah program eTunai Rakyat. Program merangsang teknologi pembayaran digital ini diagihkan melalui tiga platform eWallet popular di negara ini iaitu Boost, Grab dan Touch N Go.

Program eTunai Rakyat akan berlangsung selama dua bulan dan akan berakhir pada 14 Mac 2020.

Program eTunai Rakyat boleh digunakan oleh semua warganegara Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas, dan mempunyai pendapatan tahunan kurang daripada RM100,000. Setiap rakyat Malaysia hanya boleh menebus kredit RM30 sekali tanpa mengira jumlah eWallet yang mereka ada.

Pertama, setiap orang mesti mempunyai salah satu eWallets berikut:

Boost – Android, iOS
Grab – Android, iOS
Touch ‘n Go eWallet – Android, iOS

Kemudian, eWallet perlu disahkan menggunakan MyKad. Penempatan eWallet juga memerlukan pengesahan wajah dalam bentuk selfie.

Sebaik selesai, perlu ada pautan dalam aplikasi yang membolehkan setiap orang menuntut insentif RM30. Ia boleh mula dibelanjakan sebaik sahaja proses penebusan itu berjaya.

Apa yang boleh anda gunakan untuknya?

Anda boleh menggunakan RM30 untuk dibelanjakan di mana-mana pedagang eWallet yang menyokong penggunaan eWallet atau menggunakannya untuk perkhidmatan dalam aplikasi di platform masing-masing seperti GrabCar, GrabFood, bayaran tol RFID atau tiket filem.

Kredit RM30 hanya sah sehingga 14 Mac 2020. Sebarang baki yang ada akan terbatal pada 15 Mac 2020. Ambil perhatian bahawa anda tidak boleh memindahkan kredit RM30 ke eWallet lain dan mesti dibelanjakan dari akaun yang sama.

Mengapa Kerajaan Lakukan Ini?

Seperti yang diumumkan semasa pembentangan belanjawan yang lalu, eTunai Rakyat bertujuan untuk mempromosikan penggunaan transaksi tanpa tunai untuk kedua-dua pengguna dan perniagaan kecil. Mereka telah memperuntukkan RM450 juta untuk inisiatif ini yang memberi manfaat kepada 15 juta rakyat Malaysia.

Kerajaan telah melantik Khazanah Nasional Berhad untuk memudahkan inisiatif dan mereka bekerjasama rapat dengan Jabatan Pendaftaran Negara dan Lembaga Hasil Dalam Negeri.