Haniff Ingatkan DAP Berhenti Pertikai Siasatan Polis Terhadap Kes LTTE

Reading Time: 2 minutes

GEORGE TOWN | Peguam Haniff Khatri Abdulla hari ini berkata, serangan DAP terhadap siasatan polis yang dikaitkan dengan Pembebasan Harimau Tamil Ealam (LTTE) tidak memberi imej yang baik terhadap negara dalam menegakkan kedaulatan undang-undang, lapor portal Free Malaysia Today.

Beliau berkata serangan seperti itu juga memberi kesan kepada rakyat bahawa DAP, dengan kelebihan menjadi sebahagian daripada kerajaan pemerintah, cuba campur tangan dalam urusan polis.

“Pemimpin-pemimpin DAP seperti P Ramasamy dan Lim Kit Siang dan lain-lain telah memberi komen mengenai bagaimana Sosma digunakan untuk menangkap apabila Sosma harus dimansuhkan,” katanya, merujuk kepada Akta Kesalahan Keselamatan dan Langkah-langkah Khas 2012.

“Komen mereka memberi persepsi yang berbeza kepada rakyat, kerana orang berpendapat kerajaan telah campur tangan dalam hal ehwal polis, terutamanya apabila DAP adalah sebahagian daripada kerajaan.

“Sebagai kerajaan, tanggungjawab mereka tidak mengganggu pihak berkuasa. Tugas kerajaan adalah menghilangkan persepsi yang boleh memberi gambaran bahawa peraturan undang-undang sedang dikompromikan, “katanya dalam wawancara video dengan Kelab Inspirasiku Mahathir yang dimuat naik di YouTube.

Haniff berkata sebab dia membangkitkan perkara itu adalah kerana ia kelihatan kerajaan telah melonggarkan undang-undang untuk kepentingan ahli-ahlinya sendiri.

“Itulah sebabnya saya membuat bising … Saya tidak bersetuju dengan itu. Tidak ada kompromi untuk melonggarkan undang-undang, tidak kira betapa tinggi jawatan pemimpin yang dipegang.

“Bahkan perdana menteri mengikuti aturan hukum. Sekiranya dia salah, dia akan membetulkan dirinya dengan cepat. Bolehkah kita mengatakan yang sama mengenai pemimpin lain?

“Saya rasa apabila kedaulatan undang-undang dikompromikan, begitu juga keikhlasan kerajaan pemerintah,” katanya.

Haniff juga berkata Pakatan Harapan tidak pernah berjanji untuk memansuhkan Sosma dalam manifesto pilihan raya tetapi hanya berjanji untuk meminda undang-undang mengenai jaminan.

Beliau berkata walaupun sebelum PH menjadi kerajaan, penyokongnya tidak mempunyai rancangan untuk memansuhkannya dan merasakan undang-undang itu diperlukan untuk mengatasi keganasan.

Secara berasingan, beliau menggesa ahli ekonomi, ahli sosiologi, pakar kewangan dan lain-lain untuk memberi maklum balas secara langsung kepada kerajaan, “daripada bergosip di kedai kopi”.

Tiga anggota DAP – dua anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) dan seorang ahli majlis tempatan – didakwa menyokong LTTE di Melaka pada November tahun lepas.

Sembilan lelaki lain juga ditangkap di Negeri Sembilan, Kedah, Perak, Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Selangor atas tuduhan keganasan yang dikaitkan dengan LTTE.