Hormati Orang Lain

Reading Time: 2 minutes
 1. Seorang guru di Perancis dipenggal kepala oleh lelaki Chechen berusia 18 tahun. Pembunuh itu marah kepada guru yang menunjukkan karikatur Nabi Muhammad. Guru itu bertujuan untuk menunjukkan kebebasan bersuara.
 2. Pembunuhan itu bukanlah tindakan yang saya setujui sebagai seorang Muslim. Tetapi dalam masa saya percaya kepada kebebasan bersuara, saya rasa tidak termasuk menghina orang lain. Anda tidak boleh mendekati seorang lelaki dan mengutuknya hanya kerana anda mempercayai kebebasan bersuara.
 3. Di Malaysia, di mana terdapat pelbagai bangsa dan agama, kita telah mengelakkan konflik serius antara kaum kerana kita menyedari perlunya peka terhadap sensitiviti orang lain. Sekiranya tidak, negara ini tidak akan pernah aman dan stabil.
 4. Kita sering menyalin cara Barat. Kita berpakaian seperti mereka, kita menggunakan sistem politik mereka, bahkan beberapa amalan aneh mereka. Tetapi kita mempunyai nilai-nilai kita sendiri, berbeza antara bangsa dan agama, yang perlu kita pertahankan.
 5. Masalah dengan idea baru adalah bahawa pendatang yang terkemudian cenderung menambah tafsiran baru. Ini bukan yang dimaksudkan. Oleh itu, kebebasan untuk wanita, berarti hak untuk memilih dalam pilihan raya. Hari ini, kita ingin menghilangkan semua perbezaan antara lelaki dan wanita.
 6. Secara fizikal kita berbeza. Ini mengehadkan keupayaan kita untuk serupa. Kita harus menerima perbezaan dan batasan yang ada pada kita. Sistem nilai kita juga merupakan bahagian dari hak asasi manusia.
 7. Ya, kadang-kadang beberapa nilai nampaknya tidak berperikemanusiaan. Mereka menyebabkan beberapa orang menderita. Kita perlu mengurangkan penderitaan. Tetapi tidak secara paksa, jika rintangannya hebat.
 8. Kod pakaian wanita Eropah pada satu masa sangat tegas. Selain wajah tidak ada bahagian badan yang terdedah. Tetapi selama bertahun-tahun, semakin banyak bahagian badan terdedah. Hari ini tali kecil menutupi tempat yang paling rahsia, itu sahaja. Sebenarnya, kebanyakan di barat bertelanjang ketika berada di pantai tertentu.
 9. Barat menerimanya seperti biasa. Tetapi Barat tidak harus berusaha memaksakannya kepada orang lain. Melakukannya adalah dengan merampas kebebasan orang-orang ini.
 10. Umumnya, barat tidak lagi menganut agama mereka sendiri. Mereka hanya beragama Kristian. Itu hak mereka. Tetapi mereka tidak boleh menunjukkan rasa tidak hormat terhadap nilai-nilai orang lain, untuk agama orang lain. Ini adalah ukuran tahap peradaban mereka untuk menunjukkan rasa hormat ini.
 11. Macron tidak menunjukkan bahawa dia beradab. Dia sangat primitif dalam menyalahkan agama Islam dan orang Islam atas pembunuhan guru sekolah yang menghina itu. Itu tidak sesuai dengan ajaran Islam. Tetapi tanpa mengira agama yang dianuti, orang yang marah membunuh. Orang Perancis dalam sejarah mereka telah membunuh berjuta-juta orang. Ramai yang beragama Islam.
 12. Orang Islam berhak untuk marah dan membunuh berjuta-juta orang Perancis kerana pembunuhan beramai-ramai pada masa lalu. Tetapi secara umum umat Islam belum menerapkan undang-undang “eye for an eye”. Orang Islam tidak. Orang Perancis tidak seharusnya. Sebaliknya orang Perancis harus mengajar rakyatnya untuk menghormati perasaan orang lain.
 13. Oleh kerana anda telah menyalahkan semua orang Islam dan agama Islam atas apa yang dilakukan oleh seorang yang marah, orang Islam berhak menghukum orang Perancis. Boikot tidak dapat mengimbangi kesalahan yang dilakukan oleh Perancis selama ini.

Tulisan di atas adalah terjemahan dari tulisan bahasa Inggeris oleh bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad di blog beliau chedet.cc