Kematian Akibat Koronavirus Mencecah 900

Reading Time: 2 minutes

BEIJING (AFP) | Jumlah korban kematian terbaru akibat koronavirus melonjak ke 900 di tanah besar China pada hari Isnin, mengatasi kematian global pada wabak SARS 2002-03, walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan wabak itu kelihatan stabil.

Dengan 91 orang lagi yang mati di Hubei, wilayah itu di pusat wabak, angka itu kini lebih tinggi berbanding 774 jumlah maut di seluruh dunia oleh Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS).

Data terbaru itu hadir selepas WHO berkata empat hari terakhir telah melihat “beberapa kestabilan” di Hubei, tetapi memberi amaran bahawa angka-angka masih boleh “melonjak”.

Sekurang-kurangnya 39,800 orang di China kini dijangkiti virus itu, dipercayai telah muncul akhir tahun lalu di ibu kota Hubei Wuhan, di mana penduduk bergelut untuk mendapatkan bekalan harian.

Wabak ini telah mendorong kerajaan untuk mengunci seluruh bandar apabila kemarahan mengatasi krisis pengendaliannya – terutamanya selepas doktor pemberi maklumat menjadi mangsa virus.

Dengan banyak bandar masih tidak kembali bekerja selepas percutian Tahun Baru, bandar-bandar termasuk pusat kewangan Shanghai mengarahkan penduduk memakai topeng di tempat umum.

Michael Ryan, ketua Program Kecemasan Kesihatan WHO, berkata “tempoh yang stabil” wabak “mungkin mencerminkan kesan langkah-langkah kawalan”.

“Misi pakar antarabangsa” WHO pada Ahad diterbangkan ke China, kata ketua pengarah agensi Tedros Adhanom Ghebreyesus di Twitter. Misi ini diketuai oleh Bruce Aylward, seorang veteran kecemasan kesihatan sebelum ini.

Walaupun jumlah kematian meningkat secara mendadak, kes baru telah menurun sejak Rabu di mana hampir 3,900 orang dijangkiti dalam sehari di seluruh negara.

– Kemarahan orang ramai –

Berjuta-juta orang berada di bawah kawalan di Hubei dalam usaha untuk menghentikan penyebaran virus.

“Kerajaan tempatan meminta orang ramai untuk tinggal di rumah selagi boleh, tetapi tidak ada barang yang cukup di kedai-kedai setiap kali kami sampai di sana, jadi kami perlu keluar dengan kerap,” kata seorang wanita di Wuhan, nama keluarga Wei, kepada AFP.

Bank pusat China berkata dari Isnin ia akan menyediakan 300 bilion yuan (RM180 bilion) tersedia dalam pinjaman khas untuk bank-bank untuk membantu perniagaan yang terlibat dalam memerangi wabak itu.

China telah mengundang kecaman antarabangsa kerana menutup kes-kes semasa wabak SARS, tetapi WHO telah memuji langkah yang diambilnya kali ini.

Tetapi kemarahan meletus selepas kematian seorang doktor Wuhan yang ditahan polis kerana memberi amaran tentang kemunculan virus baru pada bulan Disember.

Doktor itu, 34, meninggal dunia pada awal hari Jumaat, selepas mendapat virus itu daripada pesakit.

Kumpulan akademik China adalah antara mereka yang marah dengan kematiannya, dengan sekurang-kurangnya dua surat terbuka yang dipaparkan di media sosial yang menuntut lebih banyak kebebasan.

“Tamatkan sekatan terhadap kebebasan bersuara,” menurut tuntutan surat itu.