Kerajaan Pertimbang Cadangan Pengeluaran Akaun 1 KWSP

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Kerajaan sedang mengkaji cadangan untuk membenarkan pencarum tertentu seperti pekerja yang diberhentikan untuk mengeluarkan dana dari Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Saya telah berbincang dengan Kementerian Kewangan dan pada dasarnya kami bersetuju dan bersedia untuk mengkaji cadangan pencarum yang benar-benar perlu mengeluarkan wang dari Akaun 1,” kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini, hari ini.

Kerajaan telah melaksanakan kelonggaran pada tahun 2020 yang berkaitan dengan KWSP, terutama dengan membolehkan kadar caruman pekerja dikurangkan kepada 7.0 peratus dari 11 peratus dan juga pengeluaran i-Lestari dari Akaun 2 sebanyak RM6,000 setiap pencarum.

Hampir 70 peratus pencarum KWSP memilih untuk mengurangkan caruman pekerja kepada 7.0 peratus yang kini telah meningkatkan pendapatan boleh guna menjadi hampir RM700 juta sebulan, katanya dalam wawancara dengan BERNAMA dan stesen televisyen tempatan menjelang Belanjawan 2021 pada hari Jumaat.

Pada masa yang sama, lebih daripada 30 peratus pencarum KWSP mempunyai simpanan kurang dari RM5,000 dalam akaun mereka, oleh itu, simpanan KWSP tidak semestinya dapat mengatasi masalah aliran tunai para pencarum.