Kes Yang Diarah Tutup Akan Dibuka Semula – Latheefa

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 11 Dis – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan membuka semula kes-kes yang melibatkan kepentingan awam awal tahun depan, kata Ketua Pesuruhjaya Latheefa Koya, lapor Bernama.

Beliau berkata telah memberikan arahan untuk kes-kes yang akan dikaji semula dan SPRM juga menerima beberapa aduan yang melibatkan kes-kes sedemikian.

“Saya tidak dapat mengetahui dengan tepat mengapa (kes-kes ditutup), walaupun ada bukti yang jelas dan siasatan telah selesai.

“Pada tahap apa arahan itu (untuk menutup kes itu) dikeluarkan dan sebagainya,” katanya kepada Bernama selepas muncul sebagai tetamu dalam program ‘Wanita sebagai Pemimpin’ di Radio Bernama, di sini.

Ditanya sama ada kes kepentingan awam melibatkan kepimpinan kerajaan sebelumnya, Latheefa berkata ia melibatkan pelbagai kes dan tidak semestinya melibatkan pemimpin pentadbiran terdahulu.

Mengulas mengenai kunjungan baru-baru ini ke sempadan negara di Padang Besar, Perlis, Latheefa berkata SPRM percaya bahawa semua pihak berkuasa yang berkaitan telah melaksanakan langkah-langkah agresif untuk memastikan sempadan negara tidak mudah diceroboh.

“Melindungi sempadan negara bukanlah sesuatu yang dapat diperbetulkan dalam satu atau dua bulan kerana ia melibatkan kerjasama dari pelbagai agensi penguatkuasaan.

“Di Padang Besar, perlu ada tumpuan untuk meningkatkan perniagaan di sana kerana kawasan itu kelihatan sepi. Jadi soalan timbul, apakah pedagang ini juga menjalankan perniagaan di tempat lain? Atau mereka yang pergi ke sana mencari barangan tiruan yang murah, “katanya.

“Secara peribadi saya rasa Padang Besar mempunyai kemudahan lengkap untuk menjalankan perniagaan tetapi ada kekurangan pengunjung walaupun banyak barang yang dijual di sana.

“Saya berharap pihak berkuasa yang berkaitan akan memantau dan mengetahui sebab-sebab di sebalik penurunan bilangan pengunjung di sana, selain membantu memulihkan ekonomi,” katanya.

Ditanya mengenai lawatan dan pemeriksaan baru-baru ini di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) di Bukit Kayu Hitam, Kedah, beliau mencadangkan langkah-langkah yang diambil untuk memperbaiki sistem dan meniru bahagian Thailand yang lebih teratur, dalam usaha untuk mengurangkan masa pemprosesan dan kelewatan.