Maybank Dinamakan Bank Digital Terbaik di Malaysia

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Maybank telah dinobatkan sebagai bank digital pengguna terbaik dunia di Malaysia dan Indonesia sebagai pemenang Pusingan Pertama untuk Anugerah Bank Digital Pengguna Terbaik Dunia 2020 di Asia-Pasifik.

Dalam satu kenyataan hari ini, Global Finance mengatakan pemenang Pusingan Satu merangkumi Bank Digital Pengguna Terbaik, Bank Digital Korporat / Institusi Terbaik, dan Bank Digital Islam Terbaik di peringkat negara.

“Pemenang dipilih di Afrika, Asia Pasifik, Eropah Tengah dan Timur, Amerika Latin, Timur Tengah, Amerika Utara dan Eropah Barat,” katanya.

Juga diumumkan hari ini adalah pemenang serantau dalam subkategori seperti Keselamatan Maklumat Terbaik dan Pengurusan Penipuan, Aplikasi Perbankan Mudah Alih Terbaik dan Bank Digital Paling Inovatif, yang mana Maybank telah memperoleh anugerah Reka Bentuk Laman Web Terbaik.

“Pemenang dipilih dari penyertaan yang dinilai oleh panel hakim kelas dunia di Infosys, pemimpin global dalam bidang perundingan, teknologi dan sumber luaran. Para editor Global Finance bertanggungjawab untuk pemilihan akhir semua pemenang.

“Hanya bank yang memasuki pertandingan yang dipertimbangkan untuk penghargaan, dan penghargaan hanya diberikan di wilayah, negara dan kategori di mana terdapat penyertaan,” katanya.

Bank yang menang dipilih berdasarkan kriteria berikut: kekuatan strategi untuk menarik dan melayani pelanggan digital, kejayaan mendapatkan pelanggan menggunakan penawaran digital, pertumbuhan pelanggan digital, luas penawaran produk, bukti faedah nyata yang diperoleh daripada inisiatif digital, dan reka bentuk dan fungsi laman web / mudah alih, tambahnya.

Sumber: The Edge Market