Muhammad Haiqal dinobat Raja Pecut Asia Tenggara

Reading Time: < 1 minute

AP Photo/Tatan Syuflana

NEW CLARK CITY (Filipina), 8 Dis — Pelari pecut kebangsaan, Muhammad Haiqal Hanafi dinobatkan selaku Raja Pecut baharu Asia Tenggara selepas mengungguli acara 100 meter Sukan SEA ke-30 pada aksi di Stadium Olahraga New Clark City, di sini, hari ini.

Pelajar Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail itu melakar catatan masa 10.35 saat untuk memenangi acara riben biru berkenaan, sekali gus mempertahankan emas dimenangi seorang lagi pelari pecut kebangsaan, Khairul Hafiz Jantan pada Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 dengan catatan masa 10.38s.

Pingat perak dan gangsa dalam acara itu, masing-masing diraih oleh dua pelari Thailand iaitu Sowan Ruttanapon dan Bandit Chuangchai yang mencatat masa 10.49 saat dan 10.52 saat.

Dalam pada itu, pelari pecut wanita kebangsaan, Zaidatul Husniah Zulkifli menduduki tangga keenam daripada lapan atlet dalam acara 100 meter wanita dengan catatan 11.84 saat.

Acara berkenaan diungguli pelari Vietnam, Le Tu Chinh dengan catatan 11.54 saat, disusuli wakil tuan rumah, Kristina Marie Knott (11.55 saat), manakala pelari Singapura, Shanti Veronica Pereira meraih gangsa selepas mencatat masa 11.66 saat.

— BERNAMA