Nelayan Dinasihat Waspada Masalah Jerebu – YB Yunus

Reading Time: < 1 minute

Nelayan di pantai negeri Perak khususnya di Pulau Pangkor, Manjung, Bagan Panchor dan Bagan Datuk dinasihat supaya berwaspada dan hanya menangkap ikan berhampiran kawasan pantai dan turun secara berkumpulan ekoran masalah jerebu yang sedang melanda negara sejak beberapa hari lalu.

Demikian nasihat yang dikeluarkan oleh EXCO Pertanian dan Perladangan negeri Perak, YB Yunus Jamhari semalam.

Mereka juga dinasihatkan memakai penutup hidung dan mulut (facemask) sebagai langkah berjaga-jaga bagi mengelak sebarang masalaha kesihatan terutama bagi mereka yang mengidap asma.

Kebanyakan nelayan pantai tidak dapat turun ke laut akibat jarak pandangan yang terhad selain tidak dilengkapi dengan Sistem Pengesanan Global (GPS).

Semalam, media melaporkan 2 nelayan tempatan hilang arah dan tersesat sehingga ke sempadan perairan Indonesia ekoran jarak penglihatan yang terhad akibat jerebu.

Selain kesukaran nelayan untuk mencari arah, keadaan jerebu ini boleh menyebabkan berlakunya kemalangan di laut serta kerosakan peralatan terutama pukat hanyut yang mungkin dilanggar oleh bot nelayan lain.

Menurut sumber LKIM sekitar 8000 nelayan di Perak terjejas akibat masalah jerubu yang melanda di seluruh negara pada masa ini.