Nelayan Taiwan Tangkap Ikan Gempa Bumi Sepanjang 5 Meter

Reading Time: 2 minutes

TAIPEI (Taiwan News) | Nelayan Taiwan pada hari Jumaat (6 November) telah menangkap seekor oarfish besar (Regalecus glesne) sepanjang hampir 5 meter di pantai timur Taiwan pada hari yang sama dua gempa bumi melanda daerah itu.

Oarfish itu sepanjang 490 sentimeter dan beratnya sekitar 45 kilogram.

Pemilik restoran Fumei Huo Seafood membeli ikan itu dengan harga NT $ 16,000 (US RM2,300). Chen Kuo-pin dipetik oleh Liberty Times sebagai berkata ia adalah “ikan gempa” terpanjang yang pernah dia lihat.

Oarfish disebut “ikan gempa” di Taiwan kerana menurut penduduk tempatan, ia muncul dari dalam sebelum gempa besar. Chen mengatakan bahawa satu kilogram daging dari ikan boleh dijual dengan harga NT $ 400 (RM57), “lebih lembut daripada tauhu,” dan sesuai untuk dikukus.

Chen berkata nelayan mendakwa bahawa ia masih hidup ketika mereka tiba di pelabuhan. Namun, kerana ia adalah ikan laut dalam, ia tidak dapat bertahan lama dalam tangki.

Chen mendakwa bahawa ia adalah ikan terbesar seumpamanya yang pernah ditangkap di kawasan Yilan.

Chen telah menjalankan restoran makanan lautnya selama 55 tahun. Pelanggan dilaporkan kagum dengan ukuran makhluk laut.

Pada pukul 2:36 pagi hari Jumaat, gempa berkekuatan 5,4 skala Richter melanda 30.3 kilometer tenggara Taitung County Hall pada jarak kedalaman 25.3 km, menurut data Central Weather Bureau. Pada hari yang sama pada pukul 9:40 pagi, gempa berkekuatan 5.4 menggegarkan 107.8 kilometer di timur laut Taitung County Hall pada jarak kedalaman 29 km.

Ketika ditanya apakah dia percaya ikan itu muncul karena gempa bumi yang melanda pada hari itu, Chen menjawab dengan mengatakan “itu perlu dijelaskan oleh para pakar.”

Chen kemudian menjelaskan bahawa banyak ikan oar ditangkap setiap tahun di Yilan tetapi panjangnya sekitar 100 hingga 200 cm. “Hampir lima meter sangat jarang berlaku.”