PAS Tidak Akan Terlibat Pembentukan Kerajaan Baru di Perak

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA | PAS tidak akan terlibat dalam pembentukan kerajaan Perak yang baru selepas Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Faizal Azumu digulingkan melalui undi percaya, kata Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) mengatakan bahawa ketika ketiga-tiga ADUN PAS Perak menyokong usul undi percaya terhadap Ahmad Faizal, adalah wajar mereka tidak menyokong pembentukan kerajaan negeri yang baru.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan beberapa jam selepas Ahmad Faizal gagal memperoleh undi sokongan keyakinan di sidang dewan negeri Perak pada hari Jumaat (4 Dis).

“PAS mengakui keputusan usul percaya terhadap Menteri Besar Perak hari ini di DUN, di mana ketiga-tiga ADUN PAS Perak telah menyokongnya sejajar dengan keputusan pucuk pimpinan parti itu.

“Mengingat keputusan itu, PAS memutuskan untuk tidak mengambil bahagian dalam usaha membentuk kerajaan negeri Perak yang baru.

“Walaupun begitu, PAS akan tetap memainkan peranannya di peringkat negeri dan nasional,” kata Takiyuddin.

Ahmad Faizal, yang merupakan Anggota Dewan Undangan Negeri Chenderiang, telah hilang kepercayaan sebagai Menteri Besar Perak.

Beliau mendapat 10 suara menyokong, sementara 48 memilih menentangnya dan satu berkecuali.

Ketua pembangkang, Dr Abdul Aziz Bari meminta undi percaya dipercepatkan dan disokong oleh ADUN Bukit Chandan, Maslin Sham Razman.

Perhimpunan Perak dianggotai oleh 25 ADUN Umno, DAP (16), Bersatu (4), Amanah (5), PKR (3), PAS (3), seorang dari Gerakan dan 2 orang ADUN bebas.