Pelaburan Tesla: Tingkatkan Mobiliti Lestari & Ekonomi

Reading Time: 3 minutes

Tesla Sdn. Bhd. (Tesla), pengeluar automotif elektrik multinasional terkemuka Amerika, hari ini mengumumkan pengembangan strategiknya ke pasaran Malaysia. Pengembangan ini adalah tindak balas langsung kepada inisiatif Peneraju Global Kenderaan Elektrik Bateri (BEV) yang diperkenalkan oleh Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI).

Sorotan utama operasi Tesla di Malaysia termasuk:

  1. Pengimportan Kenderaan: Tesla komited untuk memperkenalkan barisan kenderaan elektriknya yang canggih kepada pengguna Malaysia dengan menawarkan Model 3 dan Model Y ke pasaran. Memandangkan syarikat itu menyasarkan untuk memenuhi pelbagai keperluan dan pilihan rakyat Malaysia, lebih banyak modelnya akan diperkenalkan pada masa hadapan. Pelanggan Malaysia kini boleh mengakses laman web rasminya untuk membuat tempahan bagi model yang diumumkan, dengan Model Y sudah tersedia di laman web, dengan harga kompetitif bermula pada RM199,000.
  2. Rangkaian Supercharger: Untuk menangani aspek penting infrastruktur pengecasan, Tesla akan melabur dalam menyediakan rangkaian luas stesen pengecasan pantas dan pengecasan biasa di seluruh lokasi strategik di Malaysia. Inisiatif ini bertujuan untuk menyediakan pemilik EV pengalaman pengecasan yang lancar dan mudah, menggalakkan penggunaan EV yang meluas di negara ini.
  3. Ibu Pejabat dan Pusat Servis: Tesla bersedia untuk menubuhkan ibu pejabat dan pusat perkhidmatannya yang tercanggih di Cyberjaya, Selangor, yang akan berfungsi sebagai hab untuk semua operasi korporat, pemasaran, latihan, aktiviti sokongan pelanggan dan perkhidmatan kenderaan yang dilengkapi dengan alat diagnostik termaju dan dikendalikan dengan juruteknik Tesla terlatih untuk menawarkan perkhidmatan selepas jualan yang cepat dan boleh dipercayai kepada pelanggan.
  4. Pusat Pengalaman: Tesla akan menubuhkan pusat pengalamannya di kawasan metropolitan utama di seluruh Malaysia, di mana pelanggan boleh meneroka dan mengalami sendiri model kenderaan elektrik terkini. Pusat-pusat ini akan berfungsi sebagai ruang interaktif untuk bakal pembeli mendapatkan pandangan tentang faedah mobiliti elektrik dan menerima bantuan diperibadikan daripada wakil jualan Tesla yang berpengetahuan.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), YB Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Aziz, berkata beliau berbesar hati kerana Tesla telah memilih Malaysia sebagai salah satu destinasinya untuk pengembangan mereka di Asia Tenggara. Komitmen mereka terhadap mobiliti mampan amat rapat. sejajar dengan visi Malaysia untuk masa depan yang lebih hijau, dan dorongan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 untuk sifar bersih.

“MITI menumpukan pada mengubah landskap perindustrian dan pelaburan untuk bukan sahaja menarik syarikat seperti Tesla untuk membantu meningkatkan kedudukan pembekal domestik dalam rantaian global , tetapi juga membuka peluang ekonomi baharu yang ‘lebih hijau’ dan mewujudkan pekerjaan bergaji tinggi untuk rakyat Malaysia.

“Kehadiran Tesla di sini juga akan membantu meningkatkan kelayakan pro-perniagaan dan pro-pelaburan Malaysia di pentas global, dan kami berharap dapat mengalu-alukan lebih ramai pelabur multinasional yang berkongsi visi kami untuk membangunkan pertumbuhan ekonomi yang lebih mampan, seimbang dan inklusif untuk negara kita,” ujar beliau.

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) telah meluluskan 58 projek berjumlah RM26.2 bilion dalam EV dan ekosistem berkaitannya dari 2018 hingga Mac 2023. Pelaburan yang diluluskan merangkumi pelbagai bidang, termasuk pemasangan EV, pembuatan alat ganti dan komponen EV serta komponen pengecasannya. Memandangkan permintaan untuk pengangkutan mampan terus meningkat, sokongan dan kemudahan MIDA terhadap projek-projek ini menyumbang kepada kemajuan sektor EV di Malaysia, memupuk pembangunan ekonomi, penciptaan pekerjaan, dan masa depan yang lebih hijau.

Ketua Pegawai Eksekutif MIDA, YBhg. Datuk Wira Arham Abdul Rahman, turut memuji pelaburan Tesla di negara ini. “Keputusan Tesla untuk memilih Malaysia sebagai destinasi pengembangannya menyerlahkan daya tarikan negara sebagai hab pelaburan di rantau ini.

“Kami berbesar hati menyokong Tesla dalam mewujudkan operasi mereka dan mewujudkan kehadiran yang kukuh dalam pasaran Malaysia. Pertumbuhan mobiliti elektrik akan memainkan peranan penting. peranan penting dalam pembangunan lestari Malaysia dan kami percaya bahawa Tesla akan memainkan peranan penting dalam perjalanan ini.” Katanya.

Pengarah Serantau Tesla, Isabel Fan, menyatakan keterujaan dan keyakinan tentang pengembangan ke Malaysia.

“Misi Tesla adalah untuk mempercepatkan peralihan dunia kepada tenaga mampan. Sebagai sebahagian daripada komitmen Tesla kepada Malaysia, kami telah melancarkan pelan pembangunan komprehensif untuk pusat pengalaman, perkhidmatan dan sokongan serta infrastruktur pengecasan di negara ini, bertujuan untuk menyampaikan pemilikan Tesla yang lancar. Kami komited dan teruja untuk membantu memacu pelepasan sifar dan masa depan yang lebih hijau untuk Malaysia.” kata beliau.