Pengurus Jualan Didenda RM3,100 Kerana Jerit Perkataan ‘Bodoh’, Halang Penjawat Awam

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA | Mahkamah Majistret di sini mendenda seorang pengurus penjualan berusia 44 tahun RM3,100 atas insiden di mana dia menjerit perkataan “idiot (bodoh)” terhadap seorang polis di sekatan jalan raya Ops Covid-19 lebih dari sebulan yang lalu.

Tong Poh Kim sebelumnya telah meminta dibicarakan, tetapi mengubah pengakuannya ketika kes itu disebut di hadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah di sini pada hari Rabu (20 Mei).

Dia mengaku menghina Kpl Izuan Hasim Nor Hamzah dengan menggunakan perkataan “bodoh” di Jalan Persiaran Surian pada jam 9.40 pagi 31 Mac.

Tuduhan di bawah Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955 membawa denda maksimum RM100 jika disabit kesalahan.

Tong juga mengaku bersalah atas tuduhan kedua menghalang Kpl Izuan daripada menjalankan tugasnya di tempat dan waktu yang sama.

Tuduhan di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan boleh membawa hukuman penjara hingga dua tahun, denda hingga RM10,000, atau kedua-duanya jika disabit kesalahan.

Sebelumnya, peguam Tong, Datuk Suraj Singh meminta mahkamah menjatuhkan denda ke atas anak guamnya dan bukan hukuman penjara dengan alasan bahawa ibunya berada dalam keadaan koma sejak 27 Februari kerana strok.

“Pelanggan saya menyesal dan meminta maaf kepada semua orang, termasuk polis atas kejadian itu.

Pengakuan bersalahnya juga telah menjimatkan masa dan kos mahkamah daripada terpaksa menjalani perbicaraan, ”katanya.

Suraj menambah bahawa Tong kecewa secara emosional dan mental kerana keadaan ibunya dan terperangkap dalam lalu lintas selama dua jam menyebabkan dia bertindak seperti yang dilakukannya pada hari kejadian.

“Tidak ada kekerasan dalam kes ini kecuali ungkapan ‘bodoh’ yang diucapkan oleh tertuduh,” kata Suraj, sambil menambahkan bahawa Tong adalah pelaku pertama kali.