Semua Yang Pulang Perlu Membayar Kos Kuarantin Wajib

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Mulai 1 Jun, setiap yang memasuki Malaysia perlu membayar RM150 setiap hari semasa berada di kuarantin wajib, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurutnya keputusan itu dibuat pada mesyuarat Majlis Keselamatan Negara, bagaimanapun, warganegara Malaysia hanya akan membayar 50% dari caj tersebut.

“Bukan warganegara termasuk pasangan dan tanggungan yang berstatus penduduk tetap harus membayar caj sepenuhnya,” katanya pada hari Rabu (20 Mei).

Majlis Keselamatan Nasional juga memutuskan bahawa mereka yang ingin kembali ke Malaysia harus menandatangani surat ikrar yang bersetuju untuk menanggung kos kuarantin.

“Boleh membuat tandatangan surat itu di Kedutaan Besar Malaysia. Setelah perjanjian ditandatangani, pejabat juga akan mengeluarkan surat yang membolehkan mereka kembali ke Malaysia.

“Jabatan Imigresen juga akan mengeluarkan arahan kepada semua syarikat penerbangan untuk menjadikannya syarat bagi penumpang yang turun di Malaysia untuk memiliki surat itu,” katanya.

Kerajaan telah menguatkuasakan kuarantin wajib untuk semua rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara mulai 3 April.

Setakat ini, 38,371 rakyat Malaysia yang kembali dari luar negara dikuarantin dan 30,200 individu telah selesai menjalani proses tersebut dan dibenarkan pulang.