PM Akui PRN Sabah Juga Punca Kes Jangkitan Meningkat

Reading Time: < 1 minute

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui Pilihan Raya Negeri Sabah antara faktor penyumbang kepada peningkatan kes koronavirus (Covid-19) di negara ini sejak beberapa hari lalu.

Beliau bagaimanapun berkata Pilihan Raya tidak dapat dielakkan kerana berdasarkan perlembagaan, ia perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas Dewan Negeri dibubarkan pada 30 Julai.

Beliau mengatakan demikian dalam ucapan khasnya mengenai situasi COVID-19 semasa melalui televisyen dan Facebook dari kediamannya, di sini.

Muhyiddin mendakwa beliau dapat melihat ketidakpatuhan terhadap SOP ketika dia sendiri berkempen dalam pilihan raya negeri Sabah di mana banyak orang gagal melakukan latihan jarak jauh dan berada di tempat yang ramai walaupun hampir semua mereka memakai topeng muka.

Perdana menteri berkata kerana keadaan ketika itu, dia terpaksa melakukan SOP sendiri termasuk terus menuju ke pentas setibanya di mana-mana program tanpa melewati orang ramai, selain mengingatkan orang ramai untuk terus mematuhi prosedur yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

Menurut Muhyiddin, sebenarnya mereka yang dijangkiti Covid-19 sudah berada di Sabah pada masa itu dan banyak kes berasal dari pendatang tanpa izin dari negara jiran dan menyebarkan virus itu kepada tahanan lain di pusat tahanan.

Namun, tindakan awal diambil dengan meningkatkan kawalan perbatasan di Sabah dengan penambahan anggota pasukan keselamatan dan aset seperti kapal dan bot peronda untuk melindungi perairan negara, katanya.