Lebih 1,000 Kes Aktif Covid-19 Di Penjara

Reading Time: < 1 minute

Foto Harian Metro

KUALA LUMPUR | Sejumlah 1,126 kes aktif Covid-19 yang melibatkan banduan dan kakitangan penjara di seluruh negara direkodkan setakat ini, menurut Ketua Pengarah Jabatan Penjara, Datuk Seri Zulkifli Omar.

Penularan Covid-19 di antara banduan bermula ketika Penjara Tawau di Sabah menerima banduan baru dari Lahad Datu yang dinyatakan positif pada 2 September.

“Kumpulan lain dikesan di Penjara Alor Setar pada 29 September dan jabatan memandang serius peningkatan jumlah kes positif Covid-19 di penjara, yang kini adalah yang tertinggi di antara penjara lain.

“Oleh itu, jabatan telah mengambil semua langkah yang diperlukan untuk mematuhi prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk merawat, kuarantin dan mengekang penyebaran penyakit ini dalam semua aspek pengelolaan tahanan dan staf penjara di negara ini, ”Katanya dalam satu kenyataan di sini pada Selasa.

Zulkifli berkata untuk mengurangkan jangkitan Covid-19 di kalangan tahanan dan kesesakan di penjara, jabatan itu juga telah mengambil langkah drastik untuk memindahkan tahanan yang berkaitan dengan dadah ke beberapa pusat latihan khidmat negara yang telah diwartakan sebagai penjara sementara.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam sidang akhbarnya sebelum itu mengatakan bahawa Malaysia mencatatkan 691 kes baru hari ini dan daripada 688 kes tempatan, 394 dikesan dari Gugusan Tembok atau Penjara Alor Setar.