Rakyat Perlu Cebur Diri Dalam Teknologi 5G

Reading Time: 2 minutes

LANGKAWI | Malaysia sedang berada di landasan dalam mengaplikasi teknologi 5G secara komersial pada suku ketiga tahun 2020, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata ini adalah permulaan yang ketara dalam perjalanan negara ke arah mengukuhkan ekonomi untuk mencapai pertumbuhan mapan dan berkongsi kemakmuran negara dengan rakyat.

“(Ini juga) memastikan kita mencapai matlamat kita untuk menyediakan setiap warganegara taraf hidup yang lebih baik pada tahun 2030,” kata Dr Mahathir.

Menurutnya, dari segi ekonomi, 5G boleh berfungsi sebagai infrastruktur untuk pertumbuhan inovatif.

“Penumpuan 5G dan sektor perindustrian yang berbeza seperti pertanian, pendidikan, penjagaan kesihatan, pembuatan, pengangkutan pintar dan pelancongan, memberikan peluang baru bagi industri, masyarakat dan individu untuk memajukan cita-cita digital mereka, dan memberikan perkhidmatan baru dan lebih baik,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa pelancaran projek Demonstrasi 5G Malaysia di Pusat Konvensyen Antarabangsa di sini pada malam Ahad.

Perdana Menteri menekankan bahawa teknologi akan terus mengubah cara orang melakukan sesuatu perkara.

“Dan kita berisiko ketinggalan jika kita tidak berubah, sebaliknya ia menawarkan cabaran yang baru dan menarik serta peluang yang luas jika kita mampu merebutnya,” katanya.

Malaysia, katanya, perlu tangkas kerana jika ia kekal tidak berubah, ia tidak akan dapat bersaing dalam ekonomi global.

Dr Mahathir berkata Malaysia, dengan sumber dan prospek yang banyak, bersedia untuk memulakan era pertumbuhan baru.

“(Tetapi) ia adalah apa yang kita terus berusaha ke arah individu dan kolektif setiap hari untuk mengatasi dan menolak sempadan, yang akan membolehkan kita kekal berdaya tahan dan melangkah ke hadapan dengan yakin,” kata Dr Mahathir.

Beliau juga bercakap mengenai keperluan untuk melengkapkan tenaga kerja negara dengan kemahiran masa depan dan terus bekerjasama dalam semangat baru “coopetition” untuk menghadapi Revolusi Perindustrian Keempat.

“Kesediaan organisasi untuk membuka pintu kepada orang lain dan berkongsi amalan terbaik akan mempercepat penggunaan Revolusi Perindustrian Keempat dan membuka kunci manfaat yang boleh dihasilkan pengeluar,” kata Dr Mahathir.

Inisiatif ini menyatukan sektor swasta dan awam di bawah satu objektif bersama untuk membangunkan Malaysia.

“Oleh itu, saya yakin konsep itu masih berlaku hingga ke hari ini, dan ia lebih penting daripada sebelum ini untuk sektor-sektor untuk bekerjasama untuk mencapai matlamat dan cita-cita besar negara,” kata Dr Mahathir.

Kerana kerjasama itu, katanya, 100 rangkaian penggunaan 5G telah dikenalpasti menerusi projek demonstrasi 5G, di mana 72 penggunaan dilakukan di 56 tapak 5G di seluruh Kedah, Kuala Lumpur, Perak, Selangor, Terengganu dan Pulau Pinang.