Saya Terima Nota Menteri Pendidikan Arahkan Laksana Projek Solar -Saksi

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR | Bekas Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Tan Sri Madinah Mohamad memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa beliau menerima nota arahan dari Menteri Pendidikan (ketika itu) mengarahkan beliau melaksanakan projek panel solar di sekolah-sekolah luar bandar di Sarawak dalam perbicaraan rasuah Rosmah Mansor.

“Saya menerima nota Menteri Pendidikan (Mahdzir Khalid) untuk melaksanakan arahan bertulis Datuk Seri Najib dan keputusan ini adalah muktamad,” jelas Madinah.

Beliau juga berkata Najib telah, pada 23 November 2015, dan 2 Jun 2016, memberikan arahan bertulis kepada kementerian untuk membenarkan Jepak Holdings melaksanakan projek solar.

Saksi itu juga mengatakan bahawa walaupun Kementerian Pendidikan mempunyai kuasa untuk menolak permohonan untuk projek-projek jika syarat-syarat tertentu tidak dipenuhi, dia tidak dapat melakukannya untuk projek solar.

Beliau telah ditanya oleh peguam bela, Akberdin Abdul Kader mengenai mengapa dia telah menandatangani surat untuk memberi projek solar kepada Jepak Holdings Sdn Bhd pada hari terakhirnya di kementerian (2 Sept, 2016).

Madinah memberitahu bahawa dia tidak mempunyai kepentingan dalam projek solar bernilai RM1.25 bilion itu.

Akberdin menegaskan bahawa dalam kenyataan saksi Madinah, dia telah mengkritik projek solar sebagai projek yang tidak berdaya maju dan mengatakan ia terlalu mahal.

“Saya mencadangkan bahawa Tan Sri (Madinah) telah gagal dalam tugas anda untuk menjelaskan kepada Perdana Menteri (ketika itu) tentang projek solar Jepak pada masa itu.”

“Saya tidak bersetuju. Saya memaklumkan kepadanya (Najib) di Parlimen bahawa Kementerian Pendidikan tidak dapat melaksanakan projek solar ini kerana kami tidak mempunyai dana yang mencukupi dan terdapat beberapa isu yang tidak dijelaskan dengan betul kepada kami, “kata Madinah.

Kepada soalan mengenai sama ada dia tahu bahawa sesetengah sekolah mempunyai panel suria yang dipasang sebelum kerajaan beralih kepada genset untuk bekalan kuasa, Madinah menjawab secara afirmatif tetapi mengatakan dia tidak pasti bilangan sekolah yang terlibat.

“Apabila saya adalah setiausaha agung, tidak ada rancangan untuk kembali ke panel solar untuk bekalan kuasa,” katanya.

Perbicaraan diteruskan pada 19 Februari di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan.

Rosmah menghadapi tiga tuduhan rasuah, kerana didakwa meminta RM187.5 juta daripada Saidi Abang Samsudin dari Jepak Holdings Sdn Bhd sebagai dorongan untuk membantu syarikat itu memastikan Projek Bersepadu Sistem Solar dan Penyelenggaraan dan Operasi Genset / Diesel untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak, bernilai RM1.25 bilion melalui rundingan terus dengan Kementerian Pendidikan.

Dia juga dituduh menerima suapan berjumlah RM6.5 juta dari Saidi antara 2016 dan 2017.

Foto oleh Miera Zulyana