Kapal Diamond Princess Kedua Paling Ramai Dijangkiti Selepas Tanah Besar China

Reading Time: 1 minute

Kapal pesiaran Diamond Princess merupakan lokasi kedua selepas Tanah Besar China mencatatkan jummlah kes tertinggi koronavirus yang disahkan apabila 454 orang termasuk anak kapal dijangkiti.

Dua dari penumpang yang disahkan positif virus itu adalah rakyat Malaysia.

“Ada dua rakyat Malaysia yang telah diuji positif manakala dua lagi masih menunggu hasil ujian. Kedua-dua yang dijangkiti telah diasingkan dan dirawat di Jepun, “kata Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Dr Noor Hisham Abdullah.

Indonesia yang sebelum ini tidak pernah melaporkan rakyatnya dijangkiti virus itu melaporkan 3 rakyatnya yang merupakan kru kapal berkenaan didapati positif virus Wuhan itu. Ia telah disahkan oleh Menteri Luar Indonesia, Retno Marsudi.

Tiga anggota kru Indonesia yang berada di kapal pesiar Diamond Princess yang dikarantina di pantai Jepun telah menguji positif COVID-19, penyakit akibat coronavirus novel, Menteri Luar Negeri Retno LP Marsudi telah mengesahkan.

“Menurut komunikasi terakhir saya dengan duta Jepun di Jakarta, kami mendapat maklumat bahawa tiga dari 78 anggota kru Indonesia di atas kapal pelayaran itu disahkan dijangkiti, “kata Retno kepada wartawan di Jakarta, pada Selasa.

Kapal Diamond Princess dibenarkan berlabuh di luar pantai Jepun

Menteri itu menambah bahawa dua daripada mereka telah dibawa ke sebuah hospital di Chiba, Jepun. Yang ketiga sedang menunggu dibawa ke hospital pada tengah hari pada hari Selasa.

Pasukan dari kedutaan Indonesia di Tokyo telah pergi ke Chiba untuk memastikan warga Indonesia menerima rawatan yang sewajarnya daripada pihak berkuasa Jepun, kata Retno.

“Kami juga menghubungi keluarga ketiga-tiga anak kapal Indonesia,” katanya.

Diamond Princess, yang pada mulanya membawa 3,711 orang, telah dikuarantin dari Yokohama sejak minggu lepas selepas seorang penumpang yang turun bulan lepas di Hong Kong didapati mempunyai koronavirus. Antara orang yang berada di atas kapal itu ialah 78 orang warga Indonesia yang merupakan sebahagian daripada kru kapal.

Pada hari Selasa, Jepun mengesahkan bahawa 446 telah diuji positif untuk virus itu, kata Retno.