SPRM Seru Mereka Terlibat Pengubahan Wang Haram Datang Beri Keterangan

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mempunyai senarai selebriti tempatan dan pemilik perniagaan yang disyaki terlibat dengan sindiket pengubahan wang haram, kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki.

Beliau menyeru mereka ini untuk tampil secara sukarela memberikan keterangan untuk membantu agensi anti-rasuah dalam siasatan kes tersebut.

Beliau menambah bahawa SPRM tidak mahu membuat spekulasi mengenai individu tersebut.

“Jadi, silakan datang ke SPRM (secara sukarela) kerana jika kita mengejar mereka, itu tidak akan menyenangkan,” katanya semasa wawancara mengenai Usaha Pemberdayaan dan Pencegahan Rasuah SPRM, sebuah program yang disiarkan di MACC.fm hari ini.

“Mereka yang menerima wang itu tidak boleh mengaku tidak tahu kerana jika kita menyiasat, kita akan melakukannya sehingga kita mengetahui di mana wang itu sekarang atau bagaimana ia diterima sebelum mereka menubuhkan perniagaan untuk mencuci wang,” katanya.

Semalam, Bernama melaporkan bahawa Timbalan Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani mengesahkan bahawa lima pegawai polis ditangkap atas tuduhan mereka terlibat dengan sindiket pengubahan wang haram.

Pasangan selebriti juga dilaporkan telah memberikan keterangan mereka kepada SPRM dalam siasatannya terhadap kes pengubahan wang haram.