WHO Isytihar Novel Koronavirus Kecemasan Global

Reading Time: 2 minutes

GENEVA (Reuters) | Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Khamis mengisytiharkan wabak koronavirus China yang telah membunuh 170 orang di China sebagai kecemasan global, kerana kes telah merebak ke 18 negara.

Amerika Syarikat melaporkan kes pertama jangkitan manusia ke manusia. Pakar mengatakan kes jangkitan manusia ke manusia – yang juga dikesan di luar China di Jerman, Vietnam, dan Jepun – sangat berkaitan kerana mereka mencadangkan potensi yang lebih besar bagi virus itu untuk terus berkembang.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ketua Pengarah WHO, memberitahu sidang akhbar di Geneva bahawa minggu-minggu kebelakangan ini telah menyaksikan wabak yang belum pernah terjadi sebelumnya yang telah menemui tindak balas yang belum pernah terjadi sebelumnya.

“Biar saya jelas, pengisytiharan ini bukan undi tidak percaya kepada China,” katanya. “Keprihatinan kami yang paling utama adalah potensi virus itu tersebar ke negara-negara yang mempunyai sistem kesihatan yang lemah.”

Perisytiharan kecemasan global mencadangkan pencegahan kepada semua negara. Ia bertujuan untuk mencegah atau mengurangkan penyebaran penyakit rentas sempadan.

Tedros berkata WHO tidak mencadangkan menghadkan perdagangan atau perjalanan ke China kerana wabak tersebut.

Majoriti lebih daripada 7,800 kes dikesan di seluruh dunia, menurut data WHO terbaru, ada di China, di mana virus itu berasal dari pasar hidupan liar haram di bandar Wuhan.

Tetapi hampir 100 kes telah muncul di negara lain, memacu menghadkan perjalanan, sentimen anti-China di beberapa tempat dan peningkatan permintaan untuk topeng muka.

Pegawai dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit A.S. berkata virus seperti flu itu telah disahkan dihidapi seorang lelaki di Illinois, menjadikan jumlah kes A.S. kepada enam. Isteri lelaki itu, yang juga dijangkiti, pernah mengembara ke China, tetapi dia tidak.

Apa Seterusnya Selepas Perisytiharan Kecemasan Antarabangsa

Langkah terbaru itu akan memicu garis panduan kawalan yang lebih ketat dan perkongsian maklumat, tetapi mungkin mengecewakan Beijing, yang menyatakan keyakinannya dapat mengalahkan virus “syaitan”.

Jeremy Farrar, pengarah Wellcome Trust, berkata keputusan WHO adalah “tepat”.

“Pengisytiharan kecemasan antarabangsa pasti akan meningkatkan tumpuan kerajaan dalam melindungi rakyat,” kata Farrar. Langkah kesihatan awam yang diperlukan akan menjadi “cabaran” bagi semua negara, tetapi akan menjadi amat sukar bagi negara berpendapatan rendah, katanya.

Virus ini telah merebak dengan cepat sejak Jawatankuasa Kecemasan WHO terakhir bertemu seminggu yang lalu. Tetapi tidak ada kematian dilaporkan di luar China dan tidak ada virus muncul di Afrika.