Yusuf al-Qaradawi Gesa Masjid Seluruh Dunia Tangguh Solat Berjemaah

Reading Time: < 1 minute

Sarjana Islam terkenal, Yusuf al-Qaradawi telah meminta masjid-masjid di seluruh dunia untuk menangguhkan semua solat berjemaah, termasuk solat Jumaat, sebagai langkah berjaga-jaga untuk menghentikan penyebaran koronavirus.

Saluran bahasa Arab Al Jazeera yang berpangkalan di Qatar melaporkan bahawa seruan itu dibuat melalui Kesatuan Antarabangsa Ulama Islam (IUMS) yang diketuai oleh Qaradawi.

Pendirian IUMS, yang menyatukan puluhan ribu cendekiawan Islam di seluruh dunia, muncul kerana beberapa negara membatalkan perhimpunan agama.

Perlis membatalkan sembahyang Jumaat di seluruh negeri dua hari lalu, manakala di Singapura, pihak berkuasa mengenakan pembekuan dua minggu ke atas semua aktiviti masjid sementara menunggu pembasmian kuman.

Namun, Putrajaya mengeluarkan panduan kepada umat Islam yang menghadiri masjid, termasuk nasihat kepada mereka untuk mengambil wuduk dari rumah mereka.

Semalam, ramai pesakit koronavirus baru dikesan berkait dengan perhimpunan tabligh yang dihadiri oleh 16,000 orang yang diadakan di masjid Sri Petaling. Pihak berkuasa kesihatan telah menyeru kepada peserta untuk pergi ke klinik terdekat untuk menjalani ujian.