34 Kontena Berisi Sampah Plastik Masih Berada di Pelabuhan Kuching

Reading Time: 2 minutes

KUCHING | Sebanyak 34 kontena yang mengandungi sampah plastik atau toksik masih berada di Kuching Port Authority (KPA) dan dijangka akan dikembalikan ke negara asal masing-masing, kata pengurus besarnya Robert Lau.

Dia mengatakan dari jumlah itu, 27 kontena adalah dari Kanada dan tujuh dari Amerika Syarikat, memetik laporan portal Borneo Post.

“Selagi dokumen itu jelas, kontenanya akan dikembalikan,” katanya kepada The Borneo Post ketika dihubungi semalam.

Beliau berkata sejak Julai 2018, sebanyak 119 kontena sampah plastik atau toksik dari negara-negara seperti Amerika Syarikat, Kanada dan Perancis dikesan oleh Jabatan Kastam yang juga memaklumkan KPA mengenainya.

“Sejak itu, kami mulai lebih giat meninjau perisytiharan dan menelitinya dengan Jabatan Kastam untuk memastikan tidak ada sampah plastik atau toksik di dalam kontena,” katanya.

Beliau berkata KPA sejak itu telah mengembalikan 85 kontena, 42 di antaranya dikembalikan ke Amerika Syarikat.

“21 kontena yang disebut oleh Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man semalam (Rabu) semasa persidangan Parlimen adalah sebahagian daripada jumlah kontena yang dikembalikan ke AS sejak Julai 2018.

“Ini tidak ada hubungannya dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti yang dilaporkan dalam berita,” jelasnya.

Beliau menambah bahawa selama dua tahun, KPA telah mengembalikan 14 kontena lain ke Amerika Syarikat dan kini ditinggalkan dengan baki tujuh kontena di Pelabuhan Kuching.

Beliau percaya bahawa kontena berisi plastik dan bahan toksik ini mula tiba di sini ketika China melaksanakan dasar baru pada 1 Januari 2018 bahawa ia akan menghentikan import 24 jenis sisa pepejal dari negara asing.

“Ketika mereka melarang import sisa pepejal ini, kontena itu mungkin dalam perjalanan ke sana dan akhirnya beberapa dari mereka diarahkan ke negara-negara seperti Filipina, Thailand atau Malaysia,” jelasnya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing mengecam Amerika Syarikat kerana cuba membuang bekas berisi sisa toksik atau plastik melalui Pelabuhan Kuching.

“Adalah sangat hina Amerika Syarikat menjadikan kita sebagai tempat pembuangan sampah toksik mereka,” katanya dalam pesanan WhatsApp.

Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Pelabuhan juga mengatakan bahawa Amerika Syarikat mesti membawa kontena itu kembali dan “membuang sampah mereka di halaman mereka sendiri”.

Tuan Ibrahim pada hari Rabu mengatakan bahawa kementeriannya telah mengesan dan memulangkan 13 kontena berisi sisa toksik dan 42 kontena berisi sampah plastik ke negara asal mereka semasa PKP.

Beliau juga mengatakan bahawa Malaysia tidak akan menjadi “tong sampah dunia” dan tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang cuba membawa bekas berisi plastik atau sisa toksik.