Anggota Kabinet Dari BN Ikrar Sokong Muhyiddin

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR (BERNAMA) | Pemimpin Barisan Nasional yang mempunyai jawatan Menteri dan Timbalan Menteri berjanji untuk menyokong penuh kepemimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam melaksanakan rancangan pemulihan ekonomi dan kesihatan rakyat.

Dalam satu kenyataan bersama oleh 20 anggota pentadbiran kerajaan, mereka mengatakan bahawa negara memerlukan pemerintahan yang stabil untuk memastikan proses pemulihan dilaksanakan dengan teratur berikutan wabak Covid-19.

“Langkah pertama adalah menjadikannya boleh dicapai dengan memastikan Belanjawan 2021 disokong dan diluluskan oleh Anggota Parlimen di Dewan Rakyat.

“Ini juga sejajar dengan titah Yang di-Pertuan Agong yang menasihati anggota Parlimen untuk memberikan sokongan tidak berbelah bagi kepada Belanjawan 2021,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu juga mengatakan bahawa anggota pentadbiran dari BN juga mengambil maklum pandangan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen BN mengenai Belanjawan 2021 dan ia akan dipertimbangkan semasa pelaksanaan dari semasa ke semasa.

“Berdasarkan perkara-perkara yang dinyatakan, kami percaya rakan-rakan Parlimen BN kami yang lain juga akan memberikan sokongan mereka kepada Belanjawan 2021 untuk memastikan rancangan kerajaan untuk membela nasib rakyat dan memulihkan ekonomi negara dilaksanakan secepat mungkin,” kata kenyataan itu.

Namun, mereka berpendapat bahawa pilihan raya umum harus diadakan segera setelah keadaan kesihatan memungkinkan untuk mendapatkan mandat yang jelas dari rakyat untuk memastikan pemerintahan yang lebih stabil.

“Sehingga itu, kami bersatu dalam memperkukuhkan kedudukan BN dalam kerajaan yang ada dan pada masa yang sama, kami akan menggerakkan usaha untuk memastikan BN adalah suara terkuat dalam kerajaan,” katanya.

Menurut kenyataan itu, pertemuan dengan ketua BN Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam memutuskan bahawa menteri kabinet BN harus mengadakan pertemuan lebih kerap dengan pemimpin tertinggi BN.

Ini untuk mendapatkan panduan mengenai pendirian dan dasar BN yang akan disampaikan kepada kabinet.

Sementara itu, Setiausaha Agung BN Tan Sri Annuar Musa yang juga Menteri Wilayah Persekutuan ketika dihubungi mengesahkan kenyataan itu dikeluarkan bersama.