Kilang Top Glove Ditutup Secara Berperingkat Selepas Ribuan Pekerja Positif Covid-19

Reading Time: < 1 minute

Sebanyak 28 kilang Top Glove di Meru, Klang, akan ditutup buat sementara waktu ekoran peningkatan kes koronavirus yang berkaitan dengan kluster Teratai.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dalam satu sidang media pada 23 November, Menteri Pertahanan Ismail Sabri mengatakan bahawa mesyuarat khas Kabinet telah bersetuju untuk menutup kilang secara berperingkat untuk melakukan ujian terhadap pekerja dan menjalani kuarantin. Penutupan itu akan diselaraskan oleh Jawatankuasa Keselamatan Negeri Selangor dan pihak pengurusan Top Glove.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Top Glove menyatakan bahawa 16 fasiliti ditutup sejak 18 November, sementara 12 masih beroperasi dengan kapasiti berkurang dan akan ditutup sementara. Menurut kenyataan media mereka, kira-kira 5,700 pekerja di asrama Top Glove telah disaring.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Bagaimanapun, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa beliau dimaklumkan oleh pihak pengurusan kilang bahawa sekitar 13,000 orang bekerja di 28 bangunan yang berbeza. Semasa taklimat hariannya pada 23 November, Noor Hisham mengatakan bahawa 5,767 pekerja disaring setakat ini, dengan 2,524 didapati positif, 1,330 negatif, dan 1,913 masih menunggu keputusan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
“Pejabat Kesihatan Daerah Klang bekerjasama dengan pihak pengurusan kilang untuk merancang pemeriksaan semua pekerja ini,” tambahnya.