Anwar Tidak Mahu Teruskan Saman Terhadap Yusoff Rawther

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan meneruskan saman terhadap Mohammed Yusoff Rawther atas pengakuan berkanun yang mendakwa gangguan seksual yang tidak senonoh, kata peguam Ramkarpal Singh hari ini.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor dan peguam yang mewakili Anwar berkata ini berdasarkan keputusan Peguam Negara untuk tidak meneruskan pertuduhan jenayah yang berpunca dari SD.

Ramkarpal juga menyatakan bahawa setiausaha politik Anwar, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak, telah menyaman Yusoff kerana fitnah atas ucapan dari sidang akhbar tahun lepas untuk mendedahkan pengakuan tersebut.

“Saya dinasihatkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa selain daripada membersihkan namanya, beliau tidak mempunyai sebarang minat terhadap pampasan kewangan yang mungkin diterima sebagai hasil saman fitnah yang dicadangkan.

“Oleh itu, tiada lagi tujuan dalam memfailkan saman fitnah yang dicadangkan yang akan mengambil masa yang agak lama dan melibatkan kos yang tidak perlu,” kata Ramkarpal dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pengakuannya, Muhammad Yusoff menuduh Anwar membuat serangan seksual di kediamannya di Segambut tahun lepas.

Anwar menafikannya dan menegaskan bahawa beliau telah berkempen untuk pilihan raya kecil Port Dickson pada masa kejadian itu.

Pada 14 Januari, Jabatan Peguam Negara mengumumkan bahawa ia tidak meneruskan tuduhan terhadap dakwaan Yusoff, memetik fakta-fakta yang bercanggah dan bukti yang tidak mencukupi.