Fakta Pantas: Terkini Koronavirus di China dan Luar

Reading Time: 2 minutes

Wabak koronavirus yang bermula di pusat bandar Wuhan China telah membunuh 56 orang di China dan menjangkiti lebih daripada 2,000 di seluruh dunia, kebanyakannya di China.

Virus ini telah menyebabkan kejutan kerana masih terlalu awal untuk mengetahui betapa berbahayanya dan betapa mudahnya ia merebak di antara orang ramai. Dan kerana ia baru, sistem ketahanan manusia tidak dapat membina sebarang kekebalan terhadapnya.

Inilah yang kami tahu setakat ini:

** Menjelang tengah malam di Beijing (1600 GMT) pada 25 Januari, jumlah kematian di China meningkat kepada 56, kata pihak berkuasa. Sekitar 1,975 orang di China telah dijangkiti virus itu.

** Keupayaan penyebaran coronavirus semakin kuat dan jangkitan terus meningkat, kata Suruhanjaya Kesihatan Nasional China.

** China mengharamkan perdagangan hidupan liar di seluruh negara di pasaran, pasar raya, restoran, dan platform e-dagang, kata pihak berkuasa.

** Punca coronavirus yang tidak diketahui pada masa ini dipercayai telah muncul lewat tahun lepas daripada hidupan liar dijual secara haram di pasar di Wuhan.

** Thailand telah melaporkan lima kes; Australia dan Singapura telah melaporkan empat; Amerika Syarikat, Perancis, Jepun, Taiwan dan Malaysia tiga; Vietnam dan Korea Selatan dua orang; dan satu di Kanada dan Nepal.

** Beijing menangguhkan pembukaan semula tadika, sekolah dan universiti di bandar, kata Radio Negara China (CNR) milik negara di laman rasmi Weibo.

** Taiwan terus mengetatkan sekatan ke atas pelawat dari China, menangguhkan kemasukan kepada kebanyakan orang selain pelawat perniagaan dan beberapa pengecualian lain.

** Taman hiburan popular di Hong Kong Disneyland dan Ocean Park ditutup dari 26 Januari, laporan media negara CCTV.

** Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata walaupun wabak itu adalah dalam status kecemasan di China, ia bukan lagi mencapai tahap kecemasan kesihatan global.

** Gejala novel Coronavirus termasuk demam, batuk dan kesukaran bernafas.

** China mengatakan virus itu bermutasi dan boleh dihantar melalui sentuhan antara manusia.

** Dua analisis saintifik yang berasingan mengenai wabak itu mengatakan setiap orang yang dijangkiti menyebarkan penyakit ini kepada antara dua dan tiga orang lain.

** Mereka yang paling terjejas ialah orang yang lebih tua dan mereka yang mempunyai keadaan kesihatan yang lemah.

** Tiga pasukan penyelidikan telah mula bekerja untuk membangunkan vaksin yang berpotensi, kata Gabungan Inovasi Kesiapsiagaan Wabak. Para saintis berharap dapat menguji vaksin pertama yang mungkin dalam masa tiga bulan.

** China mengumumkan sekatan perjalanan selanjutnya pada hari Sabtu. Gergasi e-hailing Didi Chuxing berkata ia menghentikan perkhidmatan antara bandar ke dan dari Beijing dari Ahad, manakala ibu negara juga akan berhenti menjalankan bas ulang-alik antara wilayah.

** Wuhan, sebuah bandar raya 11 juta, berada di bawah sekatan perjalanan yang teruk, dengan penutupan pengangkutan bandar dan penerbangan keluar digantung.

** China menasihatkan orang ramai untuk mengelakkan ramai orang dan lebih daripada 10 bandar di wilayah tengah Hubei, di mana terletak Wuhan, telah menggantung beberapa pengangkutan.

** Akses pelancongan ke Kota Larangan Beijing ditutup dan perhimpunan besar dibatalkan, termasuk dua pameran candi Tahun Baru Lunar, dan sebahagian daripada Tembok Besar ditutup.

** Hong Kong telah mengisytiharkan kecemasan dan akan melanjutkan penutupan cuti sekolah sehingga 17 Februari. Kota ini juga membatalkan semua perayaan Tahun Baru Lunar rasmi dan lawatan rasmi ke tanah besar China.

Reuters