Artis M’sia Hasilkan Album Single Pertama di Nashville

Reading Time: 3 minutes

NASHVILLE, 5HB OGOS 2023 – Penyanyi-penulis lagu berasal dari Malaysia, Heerraa meraikan album single pertamanya, ‘Note To Self’, dengan siri persembahan di Nashville, Tennessee.

Jelajah ‘Note to Self’ Heerraa bermula Khamis lalu di tengah-tengah kota muzik, memikat penonton di tempat-tempat popular, termasuk The Underdog, Bold Patriot Brewing dan Holston House. Walaupun pertama kali berada di Nashville, Heerraa mengagumkan orang ramai dengan kehadiran pentas dan misinya untuk mengubah dunia dengan muzik, malah membuat persembahan di tempat ikonik seperti The Bluebird Cafe dan Commodore Grille.

“Ia menyentuh hati saya menerima sambutan hangat daripada komuniti muzik di Nashville. Sungguh penghormatan untuk mempamerkan lagu yang saya tulis ketika berusia 19 tahun dan memulakan siri pertama rancangan saya di AS,” kata beliau.

Lagu yang menyentuh hati dengan mesej yang kuat, lirik ‘Note to Self’ berpusat di sekitar mengatasi rasa tidak selamat sambil memberi penghormatan kepada diri yang lebih muda. Menulis tentang kebimbangan yang dialaminya pada usia sembilan dan tiga belas tahun, lagu itu menarik perhatian penonton sebelum dikeluarkan secara rasmi, menerima Anugerah Pilihan Penonton (Lagu) di Short+Sweet Festival Malaysia pada 2019 apabila Heerraa pertama kali mempersembahkannya secara langsung.

“Ini kali pertama saya di bandar ini dan saya sangat berterima kasih kepada ramai orang yang meluangkan masa untuk menunjukkan saya dan memastikan saya berasa dialu-alukan,” kata Heerraa.

Photo courtesy: ET Boost

Tempat kelahiran muzik country dan bluegrass, dengan pertalian kepada R&B, pop dan rock, Nashville dikenali sebagai Kota Muzik kerana peranannya yang penting dalam sejarah muzik. Setiap tahun, orang ramai melawat bandar itu untuk muzik secara langsung di Broadway dan untuk melihat studio rakaman terkenal di Music Row. Ia adalah hab untuk pemuzik, profesional dan penulis lagu untuk berkumpul dan menghasilkan muzik

Photo courtesy: ET Boost

Joseph Wandass, penyanyi-penulis lagu dan penerbit yang berpangkalan di Nashville, mengulas, siaran Instagram Heerraa selepas menonton persembahan Heerraa di Commodore Grill, “Anda memberikan persembahan yang luar biasa! Semoga berjaya di anugerah di Atlanta!” Selepas seminggu di Nashville, Heerraa menuju ke Atlanta, di mana dia akan mengadili dan membuat persembahan Anugerah Persatuan Penyanyi-Penulis Lagu Antarabangsa (ISSA) di Pusat Seni Persembahan Sandy Springs pada 5 Ogos.

Kami teruja untuk melihat ke mana perginya bakat muda Malaysia ini untuk berkongsi lagu-lagu popnya yang berkesan dan menarik. Dengarkan lagu baharu Heerraa, Note to Self, di sini.

Mengenai Heerraa Ravindran:

Heerraa Ravindran, dikenali secara artistik sebagai Heerraa, ialah penyanyi-penulis lagu yang memenangi anugerah dan Ahli Mengundi Akademi Rakaman (GRAMMYs┬«). Dengan gaya muzik yang kuat dan dinamik, Heerraa telah mendapat pujian yang meluas untuk persembahannya yang menggugah jiwa dan penulisan lagu yang mendalam. Single terbaharunya, “Note To Self,” telah pun mendapat sambutan dalam industri, memenangi Anugerah Pilihan Penonton di Short+Sweet Festival di Malaysia Pengaruh Heerraa melangkaui muziknya, ketika dia mengasaskan Ascendance, sebuah organisasi belia antarabangsa yang memperkasakan golongan muda. Sejak penubuhannya pada 2015, Ascendance telah memberi kesan kepada 50,000 pelajar di 26 negara. Heerraa diiktiraf atas pencapaiannya yang luar biasa, termasuk disenaraikan dalam Senarai Dekan Harvard dan menerima Anugerah Diana yang berprestij kerana menyumbang kepada perubahan sosial dan pembangunan komuniti.