AS Henti Beli Drone Buatan China Atas Faktor Keselamatan

Reading Time: 2 minutes

WASHINGTON (Reuters) – Jabatan Dalam Negeri A.S. memansuhkan kira-kira 800 drone buatan China tetapi akan membolehkan penggunaannya untuk situasi kecemasan, kata jabatan itu pada Rabu.

Setiausaha Dalam Negeri A.S. David Bernhardt mengeluarkan perintah yang mengesahkan pemberhentian sementara operasi bukan kecemasan yang diterima pakai pada bulan Oktober kerana ia memastikan “keselamatan siber, teknologi dan kebimbangan pengeluaran domestik ditangani,” kata jabatan tersebut.

Perintah ini membolehkan situasi yang diluluskan untuk tujuan kecemasan, seperti memadam kebakaran, pencarian dan penyelamatan, dan menangani bencana alam yang boleh mengancam nyawa atau harta benda. “Ia juga membolehkan operasi latihan.

Bernhardt pada bulan Oktober juga mengarahkan Jabatan Dalam Negeri berhenti untuk membeli drone buatan China.

SZ DJI Technology Co Ltd, pembuat drone konsumer terbesar di dunia, berkata dalam satu kenyataan pada hari Rabu, ia “sangat kecewa” dengan arahan Jabatan Dalam Negeri yang “tidak wajar memperlakukan negara asal teknologi sebagai ujian litmus untuk prestasi, keselamatan dan kebolehpercayaan. ”

Syarikat itu menambah bahawa kebimbangan itu “tidak berkaitan dengan keselamatan dan sebaliknya merupakan sebahagian daripada agenda yang bermotivasi politik untuk mengurangkan persaingan pasaran dan menyokong teknologi drone yang dihasilkan dalam negara, tanpa mengira kebaikannya.”

Pada bulan Mei 2019, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri A.S. memberi amaran kepada firma A.S. mengenai risiko kepada data syarikat dari pesawat buatan China. Dalam satu notis, DHS berkata pegawai A.S. “mempunyai keprihatinan yang kuat tentang apa-apa produk teknologi yang membawa data Amerika ke dalam wilayah negara autoritarian yang membenarkan perkhidmatan perisikannya mempunyai akses yang tidak terbatas kepada data tersebut atau sebaliknya menyalahgunakan akses tersebut.”

Bernhardt berkata pihaknya akan mengeluarkan panduan pelaksanaan dalam masa 30 hari.

Perintah ini menyatakan bahawa Jabatan Dalam Negeri menggunakan drone untuk “menilai, mengumpul, dan mengekalkan maklumat yang berkaitan dengan tenaga kritikal Amerika, pengangkutan, dan infrastruktur pertahanan kita.”

Beberapa maklumat yang dikumpulkan semasa operasi drone “berpotensi menjadi berharga kepada entiti, organisasi dan kerajaan asing,” katanya.

Pada bulan Jun, Presiden A.S. Donald Trump berkata bahawa “keupayaan pengeluaran domestik untuk sistem udara tanpa pemandu kecil adalah penting untuk pertahanan negara.”