Asrama Top Glove Di Bawah PKPD Bermula Esok

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Perintah Kawalan Pergerakan yang Diperketatkan (PKPD) akan dikuatkuasakan di asrama pekerja Top Glove Corporation Bhd di Klang dan kawasan sekitarnya selama 14 hari bermula esok (17 Nov).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Yaakob berkata, keputusan yang diambil oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan melibatkan 13,190 pekerja lelaki dan wanita syarikat pembuatan sarung tangan yang tinggal di asrama syarikat itu, serta 1,200 penduduk di Jalan Abadi 1A / 8, Jalan Abadi 1A dan Jalan Abadi 10A / KU8.

Setakat ini, 215 orang diuji positif COVID-19 setelah pemeriksaan dilakukan di kawasan itu, katanya.

“PKPD akan membenarkan Kementerian Kesihatan melakukan pemeriksaan saringan terhadap pekerja dan penduduk di sana.

“Top Glove juga akan melakukan tapisan di kilang dan asrama pekerja,” katanya pada sidang media mengenai perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di sini hari ini.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata PKPD yang dikuatkuasakan di Institut Latihan Kementerian Kesihatan di Johor Bahru yang bermula pada 3 November telah berakhir.

“KKM melakukan 1,291 pemeriksaan dan secara kumulatif mencatat 33 kes positif dengan kes terakhir dilaporkan pada 10 November. KKM telah memaklumkan bahawa hasil dari semua sampel pemeriksaan telah diperoleh dan kes-kes terkawal,” katanya

Dia juga mengumumkan berakhirnya PKPD di Pusat Tahanan Sementara Kota Kinabalu (PTS), Penjara Kepayan dan kawasan penjara Taman Mat Salleh di Kampung Matambai, Sabah juga diisytihar telah berakhir.