Bekas Menteri Pendidikan Nafi Terima Suapan RM50,000

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR (Feb 10): Bekas menteri pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid menafikan cadangan Datin Seri Rosmah Mansor bahawa dia didakwa menerima rasuah sebanyak RM50,000 daripada pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin.

Saksi itu ditanya mengenai rasuah semasa soal balas oleh peguam Rosmah, Datuk Jagjit Singh, yang menunjukkan kepadanya artikel dari Berita Harian bertarikh 30 Nov, 2018, yang mendakwa Mahdzir telah menerima rasuah itu dan boleh dikenakan caj pada tahun lepas (2019).

Semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Idham Abdul Ghani sebelum ini, Mahdzir berkata beliau tidak memohon atau menerima apa-apa rasuah daripada Saidi untuk projek hibrid solar.

“Saya hanya mengikuti arahan Datuk Seri Najib Razak untuk melaksanakan projek hibrid solar kepada Jepak, saya hanya mendapat tekanan daripada pasukan Saidi mengenai projek itu,” katanya.

Pasukan Saidi, menurut keterangan Mahdzir pada Khamis (6 Feb), merujuk kepada orang-orang yang berkaitan dengan Saidi, termasuk bekas pembantu Rosmah, Rizal Mansor dan Setiausaha Bahagian Umno Pekan Datuk Ahmad Aazmey Abu Talib.

Berikut adalah petikan soal balas hari ini:

Jagjit: Saya letakkan kepada anda bahawa anda tidak memberitahu kebenaran tentang projek hibrid solar bahawa anda telah menerima wang dari Saidi?

Mahdzir: Saya tidak bersetuju.

Jagjit: Saya letakkan kepada anda bahawa anda sebelum ini terlibat dengan ini seperti yang didakwa dalam artikel akhbar pada 30 Nov, 2018.

Mahdzir: Saya tidak menyedari artikel itu.

Jagjit: Saya letakkan kepada anda bahawa anda diminta untuk membabitkan klien saya, jadi anda telah meminta dan menerima rasuah, dan anda akan dikenakan tuduhan?

Mahdzir: Saya tidak bersetuju.

Jagjit: Berdasarkan arahan yang saya terima, anda adalah menteri pendidikan yang paling korup?

Mahdzir: Saya tidak bersetuju.

Jagjit: Anda tidak dikenakan dakwaan supaya anda akan membabitkan klien saya?

Mahdzir: Saya tidak bersetuju.

Jagjit juga mencadangkan bahawa Mahdzir menerima rasuah RM50,000 semasa dia dalam perjalanan ke United Kingdom bersama keluarganya, yang mana saksi itu menafikan.

Rosmah menghadapi tiga pertuduhan, iaitu meminta RM187.5 juta dari Saidi antara Januari dan April 2016, dan menerima RM5 juta dan RM1.5 juta lagi pada 2016 dan 2017, berhubung dengan pelaksanaan projek hibrid solar untuk bekalan kuasa 369 sekolah di Sarawak.

Mahdzir, yang juga Ahli Parlimen Padang Terap, adalah saksi pendakwaan kelima yang bersaksi dalam perbicaraan Rosmah.

Jepak tidak layak untuk projek hibrid solar

Disoal lebih lanjut oleh Jagjit, Mahdzir bersetuju bahawa Jepak nampaknya tidak memenuhi syarat untuk mengambil projek hibrid solar, kerana syarikat itu sebelum ini hanya dalam perniagaan sewa kereta dan bahagian pengangkutan.

Bekas menteri itu juga berkata apabila projek itu dianugerahkan kepada Jepak, kementerian perlu membuat rencana kontinjensi kerana kerja itu tidak berjalan lancar.

Beliau menambah sebab itu, dia teragak-agak untuk meluluskan projek itu tanpa terlebih dahulu melalui jawatankuasa teknikal kementerian.

Saksi itu juga bersetuju dengan cadangan Jagjit bahawa tugasnya sebagai menteri adalah untuk memastikan semua cadangan yang dikemukakan untuk kelulusan kepada kementerian adalah teratur.

Semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Idham Abdul Ghani minggu lepas, Mahdzir berkata beliau telah ditekan oleh Rosmah, serta suaminya, Najib, untuk meluluskan projek Jepak walaupun terdapat kontrak yang ada selama setahun untuk satu pihak lagi untuk bekalan genset diesel ke sekolah-sekolah untuk bekalan elektriknya.

Perbicaraan bersambung esok di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan.

Sumber: The Edge Markets