14,500 Rakyat Malaysia Hadiri Program Tabligh Disaring

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA: Semakan semula oleh Kementerian Kesihatan jumlah rakyat Malaysia yang menghadiri konvensyen tabligh di Masjid Jamek Sri Petaling baru-baru ini ialah 14,500, bukannya 5,000 mengikut kiraan awal.

Kementerian itu berkata bahawa acara ijtima tabligh dari 27 Feb hingga 1 Mac dihadiri oleh kira-kira 16,000 orang, di mana 14,500 adalah rakyat Malaysia, dan 1,500 lagi adalah warga asing.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, pasukannya berada di lapangan sepanjang hari melakukan pemeriksaan besar-besaran untuk Covid-19 di Masjid Jamek Sri Petaling sejak beberapa hari lalu.

“Kami mendapat kerjasama penuh dari semua pihak, iaitu peserta, kakitangan dan pelajar.

“Pegawai kesihatan kami dari Lembah Pantai disokong oleh kakitangan yang ditempatkan dari negeri lain untuk mengesan dan menjejaki semua peserta.

“Ia memang satu tugas besar dan menakutkan, tetapi kita perlu bersedia untuk berkongsi tanggungjawab kerana semua orang dapat membantu melindungi diri dan masyarakat,” kata Dr Noor Hisham.

Terdahulu, seorang lelaki dari Brunei berusia 53 tahun yang menghadiri program itu, didapati dijangkiti Covid-19.

Terdapat kes di Negeri Sembilan, Johor, Pahang dan Sabah yang dikaitkan dengan peserta dalam program ini.

Pihak berkuasa kesihatan Brunei berkata mereka juga menyiasat status kesihatan mangsa Brunei yang lain yang pergi bersama lelaki itu pada masa ini.