Boeing 737 MAX: Pesawat Direka Oleh Badut, Diawasi Oleh Monyet

Reading Time: < 1 minute

WASHINGTON (Reuters) – Boeing Co pada hari Khamis mendedahkan beratus-ratus mesej dalaman yang mengandungi komen-komen yang sangat kritikal mengenai perkembangan 737 MAX, termasuk satu yang mengatakan pesawat itu “direka oleh badut yang diawasi oleh monyet”.

Mesej-mesej juga menunjukkan percubaan untuk memperlekeh pengawasan pengawal seliaan dengan pekerja yang mempersenda mengenai pesawat, syarikat, Pentadbiran Penerbangan Persekutuan dan pengawal selia penerbangan asing.

Dalam pertukaran mesej segera pada 8 Februari 2018 – ketika pesawat berada di udara dan lapan bulan sebelum kemalangan maut yang pertama, seorang pekerja bertanya kepada orang lain: “Mahukah kamu meletakkan keluarga kamu pada pesawat latihan simulator MAX? Saya tidak akan “.

Pekerja kedua menjawab: “Tidak”.

Beberapa komunikasi menunjukkan usaha Boeing untuk mengelakkan latihan simulator pilot – proses yang mahal dan memakan masa – yang merupakan keperluan untuk 737 MAX.

Pembuat kapal terbang itu hanya minggu ini mengubah, mengatakan ia akan mengesyorkan juruterbang melakukan latihan simulator sebelum mereka menerbangkan semula 737 MAX – peralihan utama dari pendirian lamanya yang latihan berasaskan komputer mencukupi kerana pesawat itu serupa dengan pendahulunya 737 NG .

Pendedahan mesej, yang menyoroti budaya pemotongan kos yang agresif dan tidak menghormati kehendak FAA, dijangka memperdalam krisis di Boeing yang sedang bertungkus lumus untuk menjadi pesawat terlaris di udara dan memulihkan keyakinan orang ramai.

Penerbngan pesawat Boeing 737 MAX telah dihentikan sejak Mac selepas pesawat Ethiopia terhempas, hanya lima bulan selepas kemalangan Lion Air yang serupa. Kedua-dua bencana itu membunuh 346 orang.

Walau bagaimanapun, FAA mengatakan bahawa mesej itu tidak menimbulkan kebimbangan keselamatan baru walaupun “nada dan kandungan beberapa bahasa yang terkandung dalam dokumen itu mengecewakan”.

Boeing berkata komunikasi di dalam mesej itu “tidak mencerminkan syarikatnya dan apa yang mereka perlu lakukan, dan ia tidak diterima sepenuhnya”.