Kewangan Negara Tetap Kukuh, Rakyat Cuma Perlu Tunggu Untuk Lihat Kesan Inisiatif K’jaan

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 10 Jan (Bernama) – Ekonomi Malaysia masih berkembang pada kadar yang baik pada peringkat pembangunan dengan pelbagai program yang sedang dilaksanakan untuk meningkatkannya lagi, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Walau bagaimanapun, rakyat harus menunggu untuk melihat impak penuh inisiatif kerajaan.

“Ya, ada aliran keluar dana dan nilai mata wang telah menyusut. Ini adalah fungsi pasaran. ”

Malaysia menurutnya, masih mempunyai simpanan terbesar dengan rizab Bank Negara Malaysia yang sangat tinggi pada lebih RM400 bilion.

Digabungkan dengan dana lain, seperti Permodalan Nasional Bhd, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan beberapa dana yang lebih kecil, jumlahnya boleh melebihi RM1.5 trilion.

“Aset asing besar. Syarikat Petroleum Nasional Petronas berjaya dengan mencatat pendapatan lebih (RM) 100 bilion. Ini 100 peratus milik kerajaan, “katanya dalam catatan blognya berjudul “Kerajaan Pakatan Harapan” di sini, hari ini.

Walaupun semua ini, Dr Mahathir mengakui bahawa ringgit menyusut nilai.

“Di banyak negara lain, rizab saiz ini akan menjamin kekuatan mata wang negara. Tetapi pasaran nampaknya tidak boleh mempercayai kekuatan kewangan Malaysia dan mata wangnya.

“Faktanya ialah ekonomi Malaysia dan mata wangnya kukuh. Pasaran dan pengkritik mungkin tidak fikir begitu. Tetapi Kerajaan mempunyai keyakinan terhadap dasar kewangan dan ekonomi. Begitu juga pelabur asing dan tempatan, “kata Perdana Menteri.

Ahli ekonomi berpendapat bahawa unit tempatan dijangka mengukuh lagi ke arah 4.00 berbanding dengan dolar Amerika Syarikat menjelang akhir tahun, walaupun keadaan negatif dan ketidaktentuan jangka pendek.

Pada 3.46 petang, ringgit berada pada 4.0790 / 0840.

Dr Mahathir berkata kerajaan sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk mengukuhkan semula ekonomi.

“Bagi pemerhati, nampaknya tidak ada yang bergerak. Rom tidak dibina dalam satu hari. Apabila Malaysia beralih dari ekonomi berasaskan pertanian ke ekonomi perindustrian, ia juga mengambil masa.

“Tetapi kebanyakan kita tidak ingat dan golongan muda tidak pernah melihat peralihan itu. Kebanyakannya dilahirkan apabila peralihan dicapai. Sukar untuk membayangkan Malaysia sebagai negara pertanian hari ini. ”

Perkara yang sama akan berlaku sekarang. Peralihan akan mengambil masa – mungkin dua tahun atau lebih dari sekarang.

“Tetapi percayalah, ini akan berlaku. Memang dalam beberapa cara, ia sudah berlaku. Kita menuju ke arah tanpa kertas dan tidak lama lagi tanpa wang tunai. Digitalisasi telah berlaku dan Kecerdasan Buatan (AI) menyumbang kepada peningkatan kelajuan kerja dan transaksi. ”

Dr Mahathir berkata ia mengecewakan untuk menunggu, malah kepada dirinya.

“Tetapi kita mesti tunggu. Jentera Kerajaan telah dibersihkan dan dengan cepat menyesuaikan diri dengan cara-cara baru untuk bekerja. Malah Menteri-menteri menyesuaikan diri untuk berada di dalam kerajaan bukan pembangkang. ”

“Kami tidak mencuri wang atau menaikkan pinjaman untuk mendapatkan wang untuk menyuap orang. Kami membelanjakan apa yang kita ada. Kita hanya kurang wang. Kita tidak mampu memberi wang percuma kepada orang lain. Cara kami adalah untuk menambah atau mencipta pekerjaan. Tetapi rakyat mesti bersedia untuk mendapat pekerjaan atau peluang perniagaan yang diwujudkan, “katanya.

– BERNAMA