Dewan Rakyat Lulus Usul Semua Ahli Parlimen Wajib Isytihar Aset

Reading Time: 2 minutes

Kuala Lumpur | Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul yang mewajibkan semua anggota parlimen mengisytiharkan aset mereka.

Seseorang yang memberi maklumat palsu boleh disabitkan di bawah Kanun Keseksaan Seksyen 193, menghadapi hukuman penjara maksimum 3 tahun dan denda jika didapati bersalah.

Menteri yang bertanggungjawab bagi hal ehwal undang-undang di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong hari ini membentangkan usul di atas, walaupun ahli parlimen pembangkang telah mempersoalkan dan menentang, tetapi Dewan Rakyat sebulat suara menerima usul itu selepas perdebatan selama lima jam hari ini.

Beliau berkata bahawa semua ahli parlimen perlu mengemukakan pengisytiharan harta kepada Speaker Dewan Rakyat dalam tempoh tiga bulan dari usul dan mengemukakan salinan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah.

“Ahli parti pembangkang juga perlu mengisytiharkan harta. Apabila usul itu diluluskan, anggota, ahli keluarga dan kanak-kanak (di bawah umur 21 tahun) mesti mengisytiharkan harta sebelum 1 Oktober tahun ini.”

Beliau juga mengakui bahawa kerajaan tahu bahawa setakat ini, tidak ada peruntukan yang memaksa anggota parlimen untuk mengisytiharkan harta. Oleh itu, kerajaan percaya bahawa ia adalah cara terbaik untuk meminta anggota parlimen untuk mengisytiharkan harta dengan mengemukakan usul di parlimen.

Beliau berkata bahawa usul itu telah diluluskan oleh dewan parlimen yang rendah. Sekiranya anggota parlimen tidak mematuhi, anggota berkenaan berkenaan boleh dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen di bawah Perkara 80 Perintah Tetap.

Beliau menegaskan bahawa jika ahli membuat pengisytiharan palsu, ia akan melanggar afidavit berkanun 1960 dan artikel KUHP ke-199 dan boleh dihukum dalam Perkara 193 Kanun Jenayah.

Liew menegaskan bahawa walaupun anggota Parlimen yang berkaitan mempunyai banyak isteri, selagi mereka adalah isteri sah, mereka semua turut perlu mengisytiharkan harta.

Beliau menegaskan bahawa sesungguhnya ada anggota parti pemerintah yang mengisytiharkan harta sifar kerana telah memindahkan aset kepada anak-anak mereka sebelum mereka menjadi anggota Parlimen atau menteri.

Liew juga berkata bahawa kini terdapat kira-kira 10 anggota parti pemerintah yang belum lagi mengisytiharkan harta mereka.

Parti pembangkang tidak perlu risau

Liew menggesa anggota parlimen parti pembangkang untuk tidak bimbang tentang pengisytiharan harta.

“Jangan risau, jika ada kes penjualan harta, anda boleh melaporkannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah dan Speaker.

“SPRM tidak akan menyiasat kecuali terdapat laporan.” Katanya.

Beberapa anggota pembangkang berpendapat bahawa mereka tidak mendapat keuntungan daripada projek-projek kerajaan dan tidak perlu mengisytiharkan harta.

Beliau berkata sebagai anggota parlimen, mereka juga bertanggungjawab untuk menjalankan tugas mereka, jadi mereka mempunyai tanggungjawab untuk melaporkan harta dan pendapatan kepada orang yang memilih mereka semasa tempoh jawatan mereka.

Liew berkata Dewan Rakyat hari ini secara rasmi meluluskan usul untuk mengisytiharkan harta, dan semua anggota Parlimen perlu mengisytiharkan harta dalam masa tiga bulan.