Dua Pertubuhan Saman Kementerian Pendidikan Isu Bahasa Di Sekolah Vernakular

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA | Dua organisasi memfailkan saman terhadap Kementerian Pendidikan dan kerajaan Malaysia bagi mendapatkan perisytiharan mengenai kewujudan sekolah kebangsaan Cina dan Tamil, mendakwa ia mungkin bertentangan dengan kedudukan bahasa kebangsaan di bawah Klausa 152 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung Malaysia (GPMS) dan Majlis Pembangunan Pendidikan Islam (MAPPIM) memfailkan saman dan penyataan tuntutan mereka di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, lapor portal Free Malaysia Today.

Menurut kenyataan peguam mereka, Tetuan Amelda Fuad Abi & Aidil, Haniff Khatri Abdulla akan menjadi peguam utama mereka.

Ia berkata, tuntutan itu mengikuti keputusan Mahkamah Persekutuan pada 11 Nov menolak permohonan peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz untuk mencabar keabsahan sekolah vernakular di Malaysia.

Kenyataan itu berkata Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa permohonan itu sepatutnya difailkan di Mahkamah Tinggi dan bukan di Mahkamah Persekutuan.

GPMS dan MAPPIM sedang memohon perisytiharan bahawa Seksyen 2, 17 dan 28 Akta Pendidikan 1996, dan sejauh mana peruntukan itu membenarkan penubuhan sekolah-sekolah vernakular menggunakan bahasa Cina dan Tamil sebagai bahasa utama, dan sama ada ia bercanggah dengan Perkara 152 (1) Perlembagaan Persekutuan sebagai batal dan sah kerana percanggahan itu.

Ia berkata GPMS dan MAPPIM menyokong bahasa ketiga seperti Mandarin, Tamil, Arab dan Kadazan, dan lain-lain termasuk Jepun dan Korea, untuk diajar sebagai subjek bahasa.

“Tetapi ia bertentangan dengan penggunaan bahasa-bahasa ini sebagai medium utama di sekolah-sekolah yang menerima dana awam kerana perkara itu akan bertentangan dengan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, yang mesti digunakan untuk semua tujuan rasmi,” katanya.