Empat Ribu Murid Nikmati Makanan Sihat PPRMT

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR | Sekitar 4,000 murid miskin dan miskin tegar di 100 sekolah rendah di seluruh negara akan mendapat manfaat daripada Program Penambahbaikan Rancangan Makanan Tambahan (PPRMT) yang bermula hari ini, lapor Bernama.

Program ini merupakan tambahan kepada Program Makanan Tambahan (RMT) yang diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran (KPM) di sekolah rendah di seluruh negara sejak tahun 1979.

Ketua Pengarah Pelajaran Dr Habibah Abdul Rahim berkata dengan lebih 20 menu berkhasiat di bawah konsep Grab ‘n’ Go yang disediakan oleh kantin sekolah, murid-murid kumpulan sasaran kini akan dapat menikmati makanan yang sihat sebelum pelajaran bermula.

“Makanan dihidangkan antara 7 pagi hingga 7.30 pagi untuk sesi pagi dan 12.30 petang hingga 2 petang untuk sesi petang.

“Sebelum ini, melalui RMT, murid disediakan makanan semasa rehat. Bagaimanapun, melalui program peningkatan ini, kami mahu menggalakkan murid-murid makan sebelum pelajaran bermula untuk memberi tumpuan lebih baik di dalam kelas, “katanya pada sidang media selepas membuat tinjauan program tersebut di Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Suria di sini hari ini.

Habibah berkata murid-murid dipilih berdasarkan maklumat yang diperoleh dari Pejabat Pendidikan Daerah (PPD).

Mengambil SK Seri Suria sebagai contoh, beliau berkata 90 peratus muridnya tinggal di Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) terletak berhampiran sekolah itu.

“Maklumat daripada PPD adalah penting untuk memastikan pelaksanaan program ini komprehensif,” katanya.

Habibah berkata sebelum pelaksanaannya, sekolah akan mengedarkan borang kepada ibu bapa untuk mendapatkan maklumat, seperti pemakanan yang tepat untuk anak-anak mereka.

“Kita tidak boleh hanya memberi makan kepada murid-murid. Ibu bapa perlu memberikan persetujuan mereka dan kami juga perlu tahu sama ada anak mereka alah kepada jenis makanan tertentu, “katanya.

Habibah memberi jaminan bahawa program itu akan dipantau dengan teliti oleh guru.

“Makanan akan dimasukkan ke dalam bekas dengan nama murid. Oleh itu, mereka pasti akan menerima makanan mereka. Bekas juga boleh digunakan semula, “katanya.

Mengenai peruntukan bajet dianggarkan sebanyak RM22 juta, Habibah berkata ia memadai untuk fasa pertama, dan optimis murid akan menikmati makanan berkhasiat dengan jumlah kalori yang tepat berdasarkan umur mereka seperti yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan.

Program PPRMT di sekolah rendah adalah inisiatif terkini Kementerian Pendidikan untuk menyediakan makanan berkhasiat berdasarkan nilai kalori dan amalan pemakanan yang seimbang untuk memastikan murid-murid makan makanan sihat dan mengamalkan gaya hidup yang sihat untuk merangsang tumbesaran mereka.