Berwaspada Berikutan Wabak Koronavirus di Wuhan

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR (Bernama) – Pasukan respon Malaysia di semua pintu masuk antarabangsa dan kemudahan kesihatan di seluruh negara terutamanya Pejabat Kesihatan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) telah diberi amaran tinggi berikutan wabak koronavirus novel di Wuhan, China.

Dalam hantaran Facebooknya, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata pengimbas haba dan pusat kuarantin kesihatan di terminal KLIA berada dalam mod pengawasan yang tinggi.

Beliau berkata peranan yang dimainkan oleh pelbagai unit kesihatan yang ditempatkan di lapangan terbang dan pintu masuk antarabangsa yang lain adalah penting dalam menjaga negara daripada pelbagai penyakit berjangkit yang berpotensi dari kawasan berisiko tinggi.

Media antarabangsa telah melaporkan 139 kes baru coronavirus pada hujung minggu sejak ia mula dikesan pada Disember 2019 di Wuhan. Setakat ini tiga orang meninggal dunia di China, dengan dua kes dilaporkan di Thailand dan satu di Jepun.

Sebelum ini, Dr Noor Hisham berkata situasi influenza yang dilaporkan di Malaysia adalah terkawal dan tidak dikaitkan dengan wabak di Wuhan, tetapi Kementerian Kesihatan telah memantau keadaan jangkitan paru-paru dan apa-apa perkembangan terkini dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia akan disampaikan dari semasa ke semasa.