Erdogan Beri Amaran Syria Undurkan Tentera Di Idlib

Reading Time: 3 minutes

ISTANBUL (AFP) – Turki memberi sehingga Rabu agar Syria menarik tenteranya dari pos tenteranya di daerah terakhir pemberontak selepas pertempuran yang tidak pernah berlaku antara tentera mereka minggu ini.

Peningkatan pasukan tentera Turki dan Syria – yang menyaksikan lebih daripada 20 orang terbunuh dalam pertukaran pada hari Isnin – sedang menguji hubungan Turki dan Rusia, broker asing utama konflik itu.

“Sekiranya rejim itu tidak diundur, Turki akan mengambil perkara itu di bawah tangan sendiri,” Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan memberitahu pertemuan anggota Parlimen parti pemerintahnya di Ankara, memberikan Syria sehingga akhir bulan untuk akur.

Tetapi pasukan rejim Syria sedang melakukan serangan di wilayah barat laut Idlib pada hari Rabu – yang telah membunuh 300 orang awam sejak Disember lalu dan 520,000 melarikan diri dalam salah satu pergolakan terbesar dalam perang sembilan tahun.

Tentera Syria telah merampas lebih dari 20 bandar dan kampung dari pemberontak dalam tempoh 24 jam yang lalu, menurut Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria dan agensi berita negara SANA.

Photo AFP

Pemerhati itu mengatakan serangan udara Rusia membunuh tiga orang awam – semua anggota keluarga yang sama – di pinggir bandar Idlib pada hari Rabu.

Serangan roket rejim membunuh seorang lagi awam di bandar Anjara di barat wilayah Aleppo.

Ankara akan bertindak balas

Erdogan berkata dua daripada 12 pos pemerhati Turki di Idlib, dibentuk di bawah perjanjian 2018 dengan Rusia, kini “di belakang garisan rejim”.

Pos di Morek dikepung oleh pasukan Assad pada bulan Disember, sementara yang lain di Surman kini terletak dalam kawasan kawalan rejim.

Lapan tentera Turki dan orang awam terbunuh pada hari Isnin oleh tembakan rejim di Idlib dan Turki menumpaskan sekurang-kurangnya 13 tentera kerajaan Syria, menurut pemerhati, dalam pertempuran hebat sejak Ankara menghantar tentera ke Syria pada tahun 2016.

Erdogan menyeru Moscow, pendokong utama rejim Presiden Bashar al-Assad, untuk “lebih memahami sensitiviti kami di Syria”.

Beliau bercakap dengan rakan sejawatannya dari Rusia Vladimir Putin pada hari Selasa dan memberitahunya bahawa Ankara akan bertindak balas dengan “tegas” kepada serangan Syria yang baru.

Perintah ketenteraan Syria hari ini mengatakan bahawa kehadiran tentera Turki adalah “menyalahi undang-undang dan satu tindakan pencerobohan yang terang-terangan”, berikrar untuk bertindak balas terhadap serangan Turki terhadap pasukannya, kata SANA.

Erdogan berkata pertempuran itu menandakan “era baru” di Syria, dan sebarang serangan lanjut akan “dibalas dengan baik”.

“Elemen udara dan darat angkatan bersenjata Turki akan bergerak bebas di rantau Idlib dan jika diperlukan, akan melancarkan operasi,” katanya.

Sumber kementerian luar negeri Syria menyerang kenyataan Erdogan kepada SANA sebagai “pembohongan”.

Pemindahan besar-besaran orang awam di Idlib kebetulan dengan musim sejuk dan merupakan salah satu yang terbesar sejak permulaan konflik 2011 yang menyaksikan lebih daripada separuh penduduk pra-perang Syria berjumlah 20 juta kehilangan tempat tinggal.

Turki, yang telah menjadi tuan rumah kira-kira 3.7 juta pelarian Syria, mahu mengelakkan kemasukan selanjutnya.

Pertempuran terkini telah menguji hubungan Turki dan Rusia, yang menyokong pihak yang bertentangan tetapi telah berusaha untuk mencari penyelesaian politik di Idlib.

Jana Jabbour, dari Sciences Po di Paris, berkata ketegangan terbaru tidak akan menjejaskan kerjasama Rusia dan Turki.

“Mereka tahu cara menguruskan perbezaan mereka, mereka perlu bekerjasama dan menjaga hubungan baik kerana mereka saling bergantung secara ekonomi,” katanya kepada AFP.

Keutamaan mereka, katanya, adalah untuk memastikan “penyelesaian serantau, yang dipelopori oleh Moscow dan Ankara, bertentangan dengan penyelesaian antarabangsa yang ditimbulkan oleh Barat”.

burs-raz / bp