Fauci Dakwa Bukti ‘Sangat Kuat’ Menunjukkan Virus Bukan Buatan Manusia

Reading Time: 2 minutes

(Tom Ozimek, Epoch Times) | Dr. Anthony Fauci, pakar penyakit berjangkit terkemuka Amerika Syarikat dan anggota Pasukan Petugas Koronavirus Rumah Putih, menolak tanggapan bahawa virus novel koronavirus yang menyebabkan Covid-19, adalah buatan manusia.

Fauci membuat pernyataan tersebut kepada The National Geographic dalam wawancara mendalam yang terdiri dari teori asal virus hingga topik ringan yang diajukan.

Ditanya sama ada dia percaya virus itu masuk – atau secara tidak sengaja dikeluarkan dari makmal China, Fauci mengatakan terdapat banyak bukti bahawa ia berasal dari alam semulajadi.

“Sekiranya anda melihat evolusi virus pada kelawar, dan apa yang ada sekarang adalah sangat, sangat bersandar pada [virus] ini tidak mungkin dimanipulasi secara sengaja,” katanya, sambil menambah bahawa corak mutasi virus sangat menunjukkan asal usul semula jadi.

“Sejumlah ahli biologi evolusi yang sangat berkelayakan mengatakan bahawa segala sesuatu mengenai evolusi bertahap dari masa ke masa menunjukkan bahawa ia berkembang di alam semulajadi dan kemudian berpindah ke spesies,” kata pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional.

Teori yang meluas, yang diulangi oleh Perdana Menteri Australia Scott Morrison pada hari Selasa, adalah bahawa virus itu melonjak dari haiwan ke manusia di salah satu pasar basah di Wuhan.

Ada yang mendakwa virus itu berlaku secara semula jadi tetapi dibawa ke makmal Wuhan untuk kajian, dari mana ia terlepas keluar, teori yang ditolak oleh Fauci.

“Ini bermaksud di alam liar ia bermula. Itulah sebabnya saya tidak mendapat apa yang mereka bicarakan [dan] mengapa saya tidak menghabiskan banyak masa untuk membincangkan hujah ini, “katanya.

Pentadbiran Trump sedang menyiasat sama ada kecuaian atau tindakan yang disengajakan di pihak China membakar api wabak tersebut.

Kedua-dua Presiden Donald Trump dan Setiausaha Negara Mike Pompeo dalam beberapa minggu terakhir telah menyalahkan Beijing kerana menyembunyikan data awal mengenai penyebaran virus di China, sesuatu yang mereka katakan membuang masa tindak balas yang berharga dan menyekat usaha memerangi wabak itu.

Trump mengatakan pada 30 April bahawa dia telah melihat bukti yang meyakinkan bahawa bug yang mematikan itu berasal dari Institut Virologi Wuhan, sementara Pompeo memberitahu ABC News pada hari Ahad bahawa terdapat “bukti besar” virus itu berasal dari makmal Wuhan. Pompeo tidak mengungkapkan perinciannya, hanya mengatakan bahawa “China mempunyai sejarah menjangkiti dunia, dan mereka memiliki sejarah menjalankan makmal di bawah standar.”

Laporan terbaru oleh The Epoch Times menyimpulkan, berdasarkan wawancara pakar, bahawa pandemi virus PKC menyoroti sejarah salah urus, rasuah, dan kurangnya etika di makmal virologi China.

Sementara itu, agensi perisikan Amerika mengatakan dalam pernyataan umum yang jarang berlaku bahawa mereka setuju dengan “konsensus saintifik yang meluas” bahawa virus itu “tidak buatan manusia atau diubah secara genetik” tetapi masih meneliti apakah makmal Wuhan memainkan peranan dalam penyebarannya.

“IC [komuniti perisikan] akan terus memeriksa dengan teliti maklumat dan intelijen yang baru muncul untuk menentukan apakah wabak itu dimulai melalui kontak dengan binatang yang dijangkiti atau apakah itu adalah akibat dari kemalangan di makmal di Wuhan,” Pejabat Direktur Perisikan Nasional kata dalam satu kenyataan pada 30 April.

Selain menuduh Parti Komunis China menyembunyikan fakta mengenai wabah itu, Pompeo mengisyaratkan langkah-langkah di masa depan untuk menjadikannya “bertanggungjawab” atas kejatuhan ekonomi dan sosial wabak tersebut.

“Saya masih bimbang bahawa Parti Komunis China tidak memberitahu kami tentang semua yang berlaku di semua makmal, sebenarnya setiap makmal, di seluruh China hari ini,” katanya dalam wawancara dengan Fox News.

“Apa yang dilakukan Parti Komunis China di sini, dalam tidak mencegah penyebaran ini ke seluruh dunia, mereka bertanggung jawab. Amerika perlu membuat mereka bertanggungjawab, ‚ÄĚtambah Pompeo.

Pembetulan: Tajuk utama telah dikemas kini untuk menggambarkan komen Fauci dengan lebih tepat. The Epoch Times menyesali kesalahan itu.

Ikuti Tom di Twitter: @OZImekTOM