Hong Kong ‘Terbakar’

Reading Time: 3 minutes

HONG KONG | Hong Kong terbakar setelah demonstrasi pro-demokrasi tanpa diketuai sesiapa itu menyaksikan penglibatan pelajar universiti dengan polis anti rusuhan Hong Kong berlanjutan sejak dua hari hingga ke pagi ini.

Kebakaran boleh dilihat di mana-mana di sekitar Chatham Road South, Nathan Road, serta bangunan universiti Polytechnic Hong Kong.

Peserta pro-demokrasi menggunakan bahan molotov cocktail untuk bertindak balas terhadap pihak polis anti rusuhan yang menggunakan gas pemedih mata dan cecair kimia dan mengancam untuk menangkap semua yang menyertai demonstrasi.

Ada yang menunjukkan gambar pihak polis dibekalkan dengan senjata jenis raifel AR15.Dalam satu video, seorang anggota polis yang sedang berada di dalam ambulan dihujani dengan lontaran batu oleh pendemonstrasi.

Kenderaan polis berperisai telah dibakar oleh kokot Molotov kerana ia cuba melebarkan jurang pergerakan pro-demokrasi berhampiran kampus universiti.

Apabila api menenggelamkan bahagian depan kenderaan, pemandu perlahan-lahan berundur, tetapi ia tidak jelas jika api dipadamkan.Polis melancarkan operasi untuk mengusir penunjuk perasaan yang mempertahankan diri mereka di kampus universiti Polytechnic Hong Kong dengan melepaskan gas pemedih mata selepas tempoh mengosongkan kampus tamat.

Kawasan universiti dan sekitarnya adalah kawasan pertahanan terakhir pihak pro-demokrasi, lapor Al-Jazeera.

“Di sinilah penujuk perasaan merasakan mereka boleh memberi mesej kepada kerajaan bahawa mereka mampu menghentikan bandar dari berfungsi seperti biasa,” menurut laporan itu.

Para penunjuk perasaan berada di sini sepanjang hari ketika trak penyembur cecair kimia menyembur mereka dari jarak dekat.

Para penunjuk perasaan, berbekalkan senjata bom petrol dan busur dan anak panah untuk melawan kembali pada pagi Ahad. Mereka menjadikan payung, pengadang jalan serta kadbod sebagai perisai dari air kimia. Ada yang menggunakan alat laser untuk mengganggu serta merosakkan kamera yang dipasang di sekitar bandar.

Di halaman universiti, jurutera awam, Joris, 23, berkata beliau bersedia untuk dipenjara dalam memerangi kerajaan. Anak panah itu untuk melindungi diri mereka sendiri, katanya.

“Keganasan polis telah melampau,” katanya kepada agensi berita Reuters.

“Para penunjuk perasaan telah bertindak balas terhadap polis, dan kami tidak bertempur sebanyak yang kami dapat, kami bersedia untuk penjara, kami berjuang untuk Hong Kong.

“Selepas memasuki kampus, beberapa kakitangan perubatan dan pemberita yang tidak diiktiraf pihak berkuasa China turut ditahan. Ramai pelajar yang cedera dilihat diusung ke hospital.

Reuters melaporkan alat senjata akustik tinggi berasal dari sekurang-kurangnya satu kenderaan polis, mencadangkan taktik baru untuk cuba menyuraikan orang ramai. Polis mengesahkan penggunaan “alat akustik jarak jauh”.

Tentera Cina di berdekatan dengan universiti dilihat memantau perkembangan dengan binokular, ada yang memakai gear anti rusuhan dengan kanister di dada mereka.

Polis Hong Kong memberi amaran mereka boleh menggunakan peluru hidup jika mereka diserang dengan senjata yang boleh membunuh anggota mereka.

Liputan video secara langsung sepanjang demonstrasi berlangsung dapat ditonton di beberapa saluran media sosial yang disediakan oleh saluran berita tempatan dan antarabangsa.

Keadaan mulai reda menjelang 6.30 pagi dimana tidak kelihatan lagi para peserta demonstrasi di jalan-jalan di sekitar lokasi pertembungan dengan pihak polis.

Sejak awal bulan Jun, Hong Kong telah digegarkan oleh protes yang dicetuskan oleh rang undang-undang yang akan membenarkan ekstradisi individu tertuduh ke tanah besar China untuk dibicarakan.

Walaupun undang-undang yang dicadangkan kini telah ditarik balik, kemarahan awam telah didorong oleh keengganan pihak berkuasa untuk menangani tuntutan para penunjuk perasaan untuk siasatan bebas terhadap kekejaman yang didakwa dilakukan oleh polis; pengampunan bagi hampir 600 orang yang didakwa atas kesalahan yang berpunca dari protes; penarikan balik tuntutan polis bahawa penunjuk perasaan bersalah atas rusuhan; dan hak untuk memilih badan perundangan penuh dan ketua eksekutif.