CEO ByteDance Gesa Kepelbagaian TikTok Ekoran Meningkatnya Tekanan Oleh AS

Reading Time: 2 minutes

BEIJING (Reuters) – Pengasas dan CEO pemilik TikTok, ByteDance akan memberi tumpuan kepada menambah pengguna aplikasi video popular itu di negara-negara di luar pasaran terkuatnya, menurut nota kakitangan dalaman yang dilihat oleh Reuters, kerana ia menghadapi tekanan politik di Amerika Syarikat.

Nota dari Zhang Yiming yang menetapkan matlamat syarikat untuk November dan Disember muncul selepas penggubal undang-undang di A.S. baru-baru ini menyuarakan keprihatinan mengenai pengumpulan data pengguna dan sama ada China menyekat kandungan yang dilihat oleh pengguna A.S.

“Teruskan untuk mempelbagaikan TikTok,” kata nota itu, yang ditulis dalam Bahasa Inggeris dan Mandarin. “Tingkatkan pelaburan dalam pasaran yang lemah,” tambah Zhang.

Aplikasi video TikTok sangat popular di kalangan remaja A.S. dan orang dewasa, menarik perhatian pada masa ketegangan antara Washington dan Beijing semakin meningkat.

Zhang tidak menyebut tekanan di A.S. tetapi menggesa firma itu untuk meningkatkan keupayaannya dalam “menangani hal ehwal awam dunia” dan memperkuat perlindungan data pengguna.

Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat telah mula mengkaji semula pengambilalihan $1 bilion ByteDance dari aplikasi Musical.ly A.S., yang kemudiannya digabungkan menjadi TikTok, menurut Reuters.

ByteDance enggan mengulas mengenai permintaan oleh Reuters. Syarikat itu berkata kerajaan China tidak mempunyai bidang kuasa terhadap kandungan TikTok.

Dilancarkan hanya dua tahun yang lalu, TikTok telah dimuat turun 1.5 bilion kali, menjadikan aplikasi bukan permainan ketiga paling banyak dimuat turun pada tahun ini, selepas aplikasi WhatsApp dan Messenger Facebook, menurut firma penyelidikan SensorTower.

TikTok telah menghadapi cabaran pengawalseliaan di India dan Indonesia, di mana ia juga merupakan hit besar. India buat sementara menyekat muat turun aplikasi pada bulan April tahun ini dan Indonesia melakukannya sejak tahun lepas, sebahagian besarnya disebabkan oleh kebimbangan tentang kandungan yang berbaur seksual.

SensorTower berkata India adalah pemacu utama untuk muat turun baru TikTok tahun ini, dan aplikasinya juga popular di Britain, Perancis, Jepun, Australia dan Kanada, menurut App Annie.

Dalam nota singkatnya, Zhang juga menyebutkan aplikasi lain syarikat itu, seperti versi Cina TikTok, Douyin, dan berita agregator China Jinri Toutiao. Kedua-dua Douyin dan Toutiao menjana wang dari pengiklanan, bersaing dengan gergasi China Tencent Holdings dan Baidu Inc.

Beliau berkata matlamat untuk Toutiao, salah satu daripada sumber pendapatan utama ByteDance, adalah untuk meningkatkan “kecekapan pulangan kewangan” dan menggesa kakitangan untuk terus memberi tumpuan yang lebih kepada Douyin untuk memperluaskan kelebihan aplikasinya berbanding pesaingnya.

TikTok yang sebelum ini dikenali sebagai Musical.ly disaman oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan sebanyak AS$5.7 juta (RM24.8juta) pada awal tahun ini kerana didakwa mengumpul data secara haram dari kanak-kanak di bawah umur 13 tahun. Meskipun mereka menyedari kanak-kanak menggunakan aplikasi itu tetapi mereka masih gagal mendapatkan kebenaran ibu bapa sebelum mengumpul nama, alamat e-mel, dan maklumat peribadi lain. 

Reuters