Hotel Majestic Ipoh Akan Dibangun Semula Dengan Kos RM108j

Reading Time: 2 minutes

Oleh Amanina Mohamad Yusof (Bernama)

PUTRAJAYA, 30 Jan – Hotel Majestic di Ipoh, yang dimiliki oleh Perbadanan Aset Keretapi (RAC), akan dibangunkan semula dalam tempoh tiga tahun akan datang dengan kos RM108.3 juta.

Hotel yang terletak berhampiran dengan stesen keretapi belum beroperasi sejak pertengahan tahun 2010 tetapi akan membuka semula pintu masuknya pada tahun 2023 dengan nama baru, Grand Majestic Hotel, sebagai sebahagian daripada rencana pembangunan Stesen Kereta Api Ipoh oleh RAC dan kerajaan Perak (melalui MB Inc).

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, pengubahsuaian dan pembangunan semula hotel itu akan dilaksanakan oleh Majujaya Hebat Sdn Bhd atas dasar pembina-operasi-pemindahan berikutan perjanjian pajakan dan pembangunan hotel hari ini.

Beliau berkata RAC bersetuju memajak operasi bangunan dan hotel ke Majujaya Hebat selama 30 tahun dengan lanjutan pilihan 10 tahun ditambah 20 tahun tambahan, tertakluk kepada terma dan syarat yang akan dibincangkan dan diluluskan oleh Kabinet.

“RAC akan menerima RM45 juta sebagai balasan semasa tempoh pajakan 30 tahun, yang akan dilaburkan semula dalam sektor kereta api seperti dengan meningkatkan stesen. Ini adalah perancangan jangka panjang kami untuk memastikan sistem rel akan terus berkembang, “katanya kepada media di sini hari ini.

Terdahulu, Loke dan Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Azumu menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu. Menandatangani bagi pihak RAC adalah pengurus besar Azhar Ahmad manakala Majujaya Hebat diwakili oleh pengarah Patrick On Kok Kheng.

Hotel mewah, yang direka oleh Arthur Benison Hubback berdasarkan seni bina Moor, telah beroperasi dari 1935 sehingga penutupannya pada tahun 2010.

Dalam ucapannya, Loke berkata dengan Grand Majestic Hotel kembali beroperasi, akan ada kesan besar terhadap penggunaan pengangkutan awam seperti kereta api, teksi, perkhidmatan e-hailing dan bas.

Sementara itu, Azhar berkata selain menguruskan dan membangun semula hotel, Majujaya Hebat juga akan menaik taraf kawasan di sekitar Stesen Kereta Api Ipoh.

Beliau berkata fasa pertama pembangunan hotel, yang meliputi 12 bulan, melibatkan pembaikan hotel dan stesen keretapi manakala Fasa Dua melibatkan pembinaan blok baru dengan tambahan 200 bilik.

“Langkah untuk memulihkan Grand Majestic Hotel akan membolehkan RAC kekal stabil dari segi kewangan, kerana RAC tidak lagi bergantung kepada pembiayaan kerajaan untuk operasinya sejak 2015.

“Di samping itu, pendapatan yang dijana daripada aktiviti ini akan digunakan untuk menaik taraf infrastruktur sektor kereta api, kerana keutamaan kami sebagai pengurus aset keretapi adalah memastikan infrastruktur yang digunakan oleh orang ramai dalam keadaan baik dan memuaskan,” katanya.

Ditubuhkan pada tahun 1992, RAC adalah badan berkanun persekutuan di bawah Kementerian Pengangkutan yang bertanggungjawab untuk menguruskan dan mentadbir aset keretapi.