PAS Akan Tentang Cita-cita Individu Jadi PM

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA | PAS hari ini berdiri di atas sokongan Dr Mahathir Mohamad untuk kekal sebagai perdana menteri sehingga akhir tempohnya, dan “menolak apa-apa usaha dan cita-cita individu” untuk mengambil alih, lapor Free Malaysia Today.

Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan turut mengkritik rakan sejawatannya, Saifuddin Nasution kerana berada di dalam kabinet. (Saifuddin adalah Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna).

Takiyuddin berkata dalam demokrasi, langkah paling sesuai bagi mana-mana menteri yang tidak menyokong idea perdana menteri adalah untuk meletak jawatan dari Kabinet.

Saifuddin secara konsisten menyokong Presiden PKR Anwar Ibrahim untuk mengambil alih daripada Mahathir sebagai perdana menteri sebagai sebahagian daripada perjanjian oleh pemimpin Pakatan Harapan.

Takiyuddin bertindak balas terhadap kritikan Saifuddin mengenai PAS telah memberikan sokongan kepada Mahathir hanya selepas “kleptokrat tercinta”nya telah kehilangan kuasa dalam kerajaan, rujukan tidak langsung kepada bekas perdana menteri Najib Razak.

Taikiyuddin berkata: “Oleh kerana itu, beliau (Saifuddin) harus meletakkan jawatan dan menunggu untuk melihat apakah perdana menteri baru itu akan melantiknya (kembali ke Kabinet).”

Penyokong Anwar telah mengatakan bahawa pemimpin PH telah bersetuju untuk memindahkan kuasa dua tahun selepas Pilihan Raya Umum 2018 .

Mahathir belum memberikan tarikh untuk menyerahkan kuasa tetapi telah memberi isyarat bahawa dia akan turun selepas Persidangan Ekonomi Asia Pasifik diadakan pada bulan November tahun ini.

Takiyuddin berkata Saifuddin harus memberi tumpuan kepada partinya sendiri. Pemimpin PAS itu berkata PKR kini terbahagi dua dan menghadapi perebutan kuasa yang semakin memburuk, merujuk kepada pertentangan antara Anwar dan timbalannya, Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata Saifuddin perlu memberi tumpuan lebih kepada partinya dan menyelesaikan “semua ribut dan taufan” dalam PKR dan bukannya menyerang pembangkang.