Misi Bawa Pulang Rakyat Malaysia Dari Wuhan Esok

Reading Time: < 1 minute

Kredit foto Bernama

KUALA LUMPUR, 2 Feb – Usaha sedang dilakukan untuk membawa pulang 132 orang terdiri daripada 108 rakyat Malaysia dan 24 warga asing yang menjadi isteri dan anak mereka dari Wuhan, China esok, kata Duta Malaysia ke China Raja Datuk Nushirwan Zainal Abidin.

Butiran mengenai proses pemindahan rakyat Malaysia dan pasangan dan anak mereka berikutan wabak koronari novel 2019 (2019-nCoV) di negara ini sedang dibincangkan di antara pihak berkuasa tempatan dan pasukan peninjau dari kedutaan yang tiba di Wuhan pada jam 3.50 pagi hari ini, katanya.

Beliau berkata pasukan enam anggota juga telah mengenal pasti mereka yang akan terlibat dalam proses itu.

“Kami masih berbincang dengan pihak berkuasa Wuhan … maklumat lanjut akan diberikan dari semasa ke semasa.

“Di pihak kami semua sudah diatur dan kami juga mengetahui lokasi mereka di sana,” katanya ketika dihubungi Bernama dari sini hari ini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam kenyataannya hari ini mengumumkan misi untuk membawa rakyat Malaysia dari Wuhan melalui penerbangan khas esok.

Beliau berkata misi pemindahan tertakluk kepada kelulusan kerajaan China dan hanya mereka yang menjalani pemeriksaan kesihatan di Wuhan Tianhe International Aiport akan dibenarkan dibawa pulang.

Lapan pegawai akan ditempatkan di bawah misi itu iaitu enam dari Kementerian Kesihatan dan satu daripada Pengurusan Bencana Kebangsaan (Nadma) dan Kementerian Luar Negeri.

Misi itu akan dijalankan menggunakan pesawat AirAsia dengan 12 anak kapal.