Indonesia Kuarantin Rakyat Pulang Dari Wuhan di Pulau Natuna

Reading Time: < 1 minute

Rakyat Indonesia yang dipindahkan dari Wuhan dan bandar-bandar lain di China tiba di Lapangan Terbang Hang Nadim di Batam, Kepulauan Riau pada pagi Ahad dan segera diarahkan kepada pesawat penumpang yang dikendalikan oleh Tentera Udara Indonesia untuk dibawa ke Pulau Natuna untuk dikuarantin.

Jurucakap Presiden Fadjroel Rachman berkata 245 warga Indonesia sebelum ini terperangkap di bandar yang terkunci Wuhan dan bandar-bandar lain di wilayah Hubei berada dalam keadaan baik.

“Semua telah diisytiharkan sihat mengikut piawaian Pertubuhan Kesihatan Sedunia,” kata Fadjroel dalam satu kenyataan pada hari Ahad.

Para pengungsi telah melepaskan pesawat Batik Air Airbus A-330 pada pukul 9.23 pagi waktu tempatan, setelah mendarat sekitar 8.45 pagi.

Pegawai yang memakai baju hazmat memeriksa penumpang dan mengantar mereka keluar, agensi berita Antara melaporkan.

Para penumpang menjalani pemeriksaan kesihatan di dalam pesawat Batik Air sebelum menaiki pesawat yang membawa mereka ke Pulau Natuna.

Ketua Jabatan Kesihatan Kelas I Batam, Achmad Farchanny sebelumnya mengatakan bahawa beberapa langkah kesihatan akan diambil dalam perjalanan, seperti pemeriksaan suhu.

Angkatan Tentera Indonesia (TNI) mempunyai tiga pesawat yang akan digunakan untuk membawa mereka ke Natuna, iaitu Hercules A-1315, Boeing AI 7304 dan Boeing A 7306.

Pengarah Operasi Lapangan Terbang Hang Nadim Maj. Wardoyo berkata pesawat Hercules boleh membawa 130 orang dan setiap Boeing 100 orang.

Fadjroel berkata, apabila tiba, 245 orang Indonesia akan diperiksa di pangkalan tentera di Natuna yang dilengkapi kemudahan hospital.

Ketua Kementerian Kesihatan, subdirektorat penyakit berjangkit, Endang Budi Hastuti, berkata mereka mesti dikuarantin selama sekurang-kurangnya 14 hari, yang membolehkan pihak berkuasa memeriksa mereka sepanjang tempoh inkubasi virus.

AFP melaporkan sehingga hari Ahad, koronavirus telah membunuh 304 di China, dan menjangkiti hampir 14.500 di seluruh dunia. Filipina juga melaporkan kematian pertama pada Ahad di luar China.