Ibu Bapa Harus Mainkan Peranan Terap Amalan Baru Jaga Kebersihan

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 16 Jun (Bernama) | Ibu bapa perlu memupuk amalan kebersihan dan jarak sosial yang baik pada anak-anak mereka sebelum sesi pra-sekolah dan tadika dibuka semula dua minggu lagi.

Anak-anak tentu teruja melihat rakan mereka semula setelah berpisah selama hampir tiga bulan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac, diikuti dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada 4 Mei dan kemudian digantikan oleh Pemulihan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada 10 Jun.

Walaupun prosedur operasi standard (SOP) Kementerian Pendidikan untuk mencegah penyebaran jangkitan COVID-19 akan dikeluarkan tidak lama lagi, ibu bapa harus berperanan dalam membantu tugas guru dengan menerapkan norma baru di institusi pendidikan awal.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam mengumumkan bahawa semua pra-sekolah dan tadika akan dibuka semula mulai 1 Julai dengan SOP terperinci akan diumumkan tidak lama lagi.

Langkah itu akan melibatkan 6,216 pra-sekolah awam dan 7,887 swasta; 1,781 tadika di bawah Kementerian Perpaduan Nasional dan juga 8,530 tadika di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar.

Presiden Persatuan Penyedia Penjagaan Kanak-kanak Berdaftar Malaysia, Anisa Ahmad mengatakan bahawa kanak-kanak yang dilatih untuk mengamalkan kebersihan akan terus melakukannya.

“Kanak-kanak diajar kebersihan di tadika termasuk mencuci tangan selama 20 saat,” katanya.

“Dengan meminta ibu bapa mempraktikkan nilai yang sama di rumah, norma baru akan menjadi kebiasaan di kalangan anak-anak untuk mengamalkan amalan kebersihan yang baik seperti mencuci tangan untuk mencegah jangkitan virus. Oleh itu, akan lebih mudah bagi mereka untuk memahami jika mereka diminta melakukannya oleh guru mereka, ā€¯katanya kepada Bernama.