Koronavirus: KKM Kenal Pasti Kluster Terbaru Di Rumah Jagaan Orang Tua

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengesan satu kluster baru koronavirus di Rumah warga tua di Kuala Selangor setelah terdapat tiga jangkitan yang berasal dari sana.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes terbaharu itu adalah seorang warga kediaman berusia 69 tahun.

“Dia dimasukkan ke Hospital Tanjung Karang untuk Penyakit Pernafasan Akut Teruk (SARI) pada 13 Jun. Ujian Covid-19 yang dilakukan ke atasnya menunjukkan bahawa dia positif virus tersebut.

“Sebelumnya, kementerian telah melakukan pemeriksaan di rumah orang tua dan pesakit tersebut didapati negatif terhadap Covid-19 ketika itu,” katanya pada sidang media Covid-19 di sini pada Isnin (15 Jun).

Dr Noor Hisham berkata, kementerian sebelum ini menemui dua kes positif di rumah itu pada 17 Mei.

“Pada masa itu, 12 kakitangan dan 26 penghuni rumah diuji. Semua 12 kakitangan dan 24 daripada 26 penghuni diuji negatif untuk Covid-19, ”katanya.

Dua kes positif setakat ini pulih dan didiscaj, yang bermakna hanya ada satu kes aktif yang berkaitan dengan kluster.

Dr Noor Hisham berkata, pengesanan kes aktif serta pembersihan dan pembasmian kuman sedang dilakukan di kediaman itu.

Semalam, Dr Noor Hisham mengumumkan 41 jangkitan baru di negara ini, dengan 38 daripadanya adalah penularan tempatan, sementara tiga yang lain adalah kes import yang melibatkan rakyat Malaysia yang kembali dari Singapura.

Daripada 38 kes penularan tempatan, 32 melibatkan bukan warganegara Malaysia; dengan 15 kes baru dari kluster Pedas di Negri Sembilan, 14 dari kluster depot imigresen Bukit Jalil dan dua dari kluster syarikat perkhidmatan pembersihan.

Satu lagi yang dikesan dari pemeriksaan terhadap pekerja yang dilakukan oleh syarikat pembersihan di Kuala Lumpur.

Kini terdapat 973 kes yang masih aktif di negara ini, dengan empat berada di bawah rawatan intensif sementara tiada yang memerlukan sokongan ventilator. Tidak ada kematian baru, yang menjadikan angka kematian di 121.